VIJESTI / PREMIJERE

Stigla je Škoda Kamiq!

kamiq

Škoda Kamiq

kamiq

Škoda Kamiq

kamiq

Škoda Kamiq

kamiq

Škoda Kamiq

kamiq

Škoda Kamiq

kamiq

Škoda Kamiq

Sve najbolje od Škode pretočeno u mali crossover

 

Nakon izuzetno dugog perioda i brojnih teasera, Škoda Kamiq je konačno tu. Još jednom bismo napomenuli da je ovo model za evropsko tržište i da ga nikako ne treba miješati sa istoimenim modelom za tržište Kine. Nakon prvih fotografija, možemo čestitati Škodinim dizajnerima na još jednom sjajno odrađenom poslu.

 

Kao i njegova veća „braća“ Kodiaq i Karoq, i Kamiq nosi oštre linije, podijeljenu svjetlosnu grupu čiji gornji klaster ima dvojaku funkciju – dnevna svjetla i pokazivači smjera. Donji klaster ima ulogu glavnih svjetala. Iako na prvu djeluje prilično isto kao ostala dva SUV-a iz Škode, Kamiq se itekako razlikuje. Dok Kodiaq i Karoq izgledaju ozbiljno i službeno, Kamiq je poput razigranog djeteta koje vas zove na igru i kojem ne možete da odolite.

 

Iako su nam na teaserima prikazivali masivne felge, ispostavilo se da se radi samo i skici i ne bunimo se što je tako. Kamiq izgleda odlično na 18-inčnim felgama. Ovaj crossover dug je 4,24 metra. Prtljažnik u osnovnoj konfiguraciji ima zapreminu od 400 l, dok se preklapanjem sjedišta dobija zapremina od 1.395 l. Kabina nove Škode odiše prozračnošću. Iako je model relativno mali, prostor je savršeno iskorišten i nudi više mjesta nego neki veći automobili.

 

Enterijer ne donosi nikakve novosti. Manje više, Kamiq je preslikana Scala. Ipak, i dalje je to veoma lijep i organizovane enterijer sa kvalitetnim materijalima i logičnim rasporedom instrumenata. Važno je napomenuti da će bolje opremljeni modeli imati i potpuno digitalni klaster. Dakle, potpuno digitalna instrument tabla sa ekranom osjetljivim na dodir. Moći će se naručiti 6,5“, 8“ i 9,2“ ekran kojim se upravlja infotainment sistemom.

 

Kao i sa svim Škodinim modelima, motori su iz VW grupacije. Kamiq možete naručiti sa 1.0 litarskim trocilindričnim turbo benzinskim motorom sa 115 KS, ili pak uzeti mnogo snažniji četverocilindarski 1.5 turbo motor sa 150 KS. Dizel motori su i dalje u ponudi, iako je moguće naručiti samo 1.6 TDI sa 115 KS. Takođe, Kamiq je moguće naručiti sa motorom koji koristi CNG. Svi modeli serijski imaju manuelni mjenjač, dok je svaki motor moguće naručiti i sa DSG automatikom. Iz Škode su odlučili da Kamiq ne dobije pogon na sva četiri točka već samo prednji pogon.

 

Škoda Kamiq će zvaničnu premijeru imati u Ženevi naredne sedmice, a prodaja počinje u toku godine.

08:40 | Feb 26, 2019

KOMENTARI (0)