VIJESTI / AKTUELNOSTI

Stiže nam Hyundai Tucson N

Prvi Hyundaijev terenac sa oznakom N

 

Vrijeme kada je Hyundai pravio isključivo „stidljive“ automobile koji su bili kvalitetni, štedljivi, ali ne previše uzbudljivi kada su performanse u pitanju je prošlost. Sada, Hyundai pored starog recepta, ulazi u sasvim novi svijet za njih.

 

Iza njih je pet uspješnih godina učešća u WRC šampionatu gdje njihov fabrički tim iz godine u godinu postaje sve konkurentniji, a njihov i20 WRC Coupe model koji je san svih vozača. Pored fabričkog angažmana u reliju, Hyundai uspješno pruža podršku svojim klijentima koji se odluče za njihov i20 R5. Osim uspješnih reli automobila, Hyundai je razvio po mnogima najbolji TCR model, namijenjen trkanju na autodromima. Već u prvoj sezoni, i30 N TCR je pokorio brojne šampionate, a među njima je i WTCR gdje su osvojene obje titule (vozačka + timska).

 

Sve navedeno je ohrabrilo Hyundai da svoje uspjehe na stazi pretoče u cestovne modele. Hyundaijev pionir u svijetu sportskih automobila je bio i30 N. Već na prvu, i30 je pokupio simpatije kompletne javnosti. Osim pristupačne cijene, automobil posjeduje izvrsne vozne karakteristike i zavidne performanse. Ne tako davno, stigao je i Veloster N, još jedan model iz N porodice. Reakcije su i ovoga puta bile pozitivne pa nema razloga da se N porodica ne širi dalje.

 

Novi model koji će se pridružiti i30 i Velosteru je Tucson. Hyundaijev robusni SUV model postaje ozbiljan rival Cuprinoj Ateci, Audijevom SQ5 i svim drugim sličnim modelima. Tucson N je već na putu i trebao bi stići u naredne dvije godine. Hyundai cilja da preotme kupce upravo gore navedenih automobila. Što nije nemoguće. Nezvanične informacije govore da će Tucson N od 0 do 100 ubrzavati za manje od 6 sekundi, pod haubom će se kriti čitava ergela od 340 KS.

 

Namjera je da Tucson bude zapravo bude smješten na sami vrh Hyundaijeve N piramide. Model će biti demonstracija maksimalnih mogućnosti brenda, a u Hyundaiju su sigurni da će Tucson N „otpuhati“ konkurenciju u segmentu.

 

Prije Tucsona, očekuje nas dolazak modela i20 N koji će biti takođe ozbiljan izazivač. Očekuje se da njegova snaga iznosi čak 250 KS. Snaga bi se prenosila na prednje točkove, a složeni elektronski diferencijal bi bio zadužen za pravilnu raspodjelu snage. Hyundai i20 N bi kao takav bio žestoka konkurencija modelima kao što su Ford Fiesta ST i Volskwagen Polo GTI.

14:56 | Feb 5, 2019

KOMENTARI (0)