VIJESTI / AKTUELNOSTI

Stiže zvijer iz Bavarije: novi BMW M3 će imati 510 KS!

m3

BMW M3 (2020.)

m3

BMW M3 (2020.)

Predstavljanje u septembru

 

BMW je uveo novu generaciju serije 3. Svoj bestseller je prilagodio modernim dizajnerskim trendovima, ali je i dajle pravi BMW. Agresivan, žustar i „grešan“. Nama najdraža izvedba trojke nosi čuvenu M oznaku, te nas je zanimalo šta nam novi M3 donosi?

 

Mnogo, mnogo snage. Slabije izvedbe imaće 480 KS, dok će u Competition izvedbi, snaga motora dostizati i 510 KS. Neki će reći kako se BMW prodao, kako su izgubili karakter, dok ćemo mi reći da idu u korak s vremenom. Istina, pogon na sva četiri točka nekako više vezujemo za Audi, ali na današnjici, on je i praktičniji, upotrebljiviji, a samim tim i prodavaniji. Tako će po prvi put u historiji M3 imati isključivo pogon na sva četiri točka. Nekoga će to razočarati, nekoga obradovati. Naravno, ovo su moderna vremena i nema potrebe za očajavanjem.

 

Čuli ste za drift mod? Već vidimo kako se smiješite na ovo. Kao što već sami naslućujete, novi M3 će imati opciju drift moda kojom se sva snaga šalje na zadnju osovinu i tada M3 postaje ono što je oduvijek bio – žderač guma. Motor u novom M3 će biti 3.0 biturbo redni šestak, posljednje generacije. Kada je u pitanju izgled, pa M3 će biti onakav kakav treba bitič. Prednji kraj je blago proširen. Maska hladnjaka, odnosno bubrezi su potpuno crni, a branik je izrađen kako bi poboljšao protok zraka ka kočnicama i hladnjaku, a tu je i mali spliter za bolji downforce. Zadnji kraj automobila je zapravo evolucija F80. Tu su neizostavne četiri cijevi izduvnog sistema blago podignute i poravnate sa linijom branika. Difuzor koji je imala F80 generacija je nestao pa možemo reći da je G20 nešto jednostavniji po pitanju dizajna.

 

Svoju premijeru, novi BMW M3 će imati na frankfurtskom sajmu automobila, a cijena koja se očekuje iznosi oko 76.000€.

15:55 | May 3, 2019

KOMENTARI (0)