VIJESTI / AKTUELNOSTI

Stižu prvi detalji o VW Golfu GTI Cup

Novi sportaš u ponudi

 

Volkswagen Golf osme generacjie stiže ove godine. Njegovo predstavljanje očekuje se u oktobru. U godinama iza nas, Golf je postigao status kultnog automobila, Volkswagenovog bestsellera, model po kojem mnogi C-segment nazivaju „Golf klasom“. Čini se da je Golf prisutan u svim krajevima svijeta u svim varijantama i sa svim motorima. Ipak, jedna verzija je i dan danas san mnogih ljubitelja brze vožnje. Radi se o Golfu GTI.

 

Aktuelni Golf GTI je dobio brojne pohvale i pozitivne ocjene. Nakon Golfa GTI druge generacije, nasljednici nisu se imali čime pohvaliti i bilo je više kritika nego pohvala. Međutim, sa „peticom“, GTI je počeo da liči na sebe, a „sedmica“ je nakon dugo vremena tržištu ponudila osobine pravog GTI-ja.

 

Nedavno, pojavile su se glasine koje su nas blago „plašile“. U javnosti se govorilo o novom GTI modelu kao električnom. Na svu sreću, to se neće desiti. Nemamo ništa protiv električnih automobila, ali GTI bi trebao ostati „old school“ hot hatcback. Ne samo da neće biti električni, već će biti jači i brži nego ikada. 

 

Iz Volkswagena su najavili i posebnu, Cup verziju koja će biti jača od običnog GTI-ja. Ideja je zasnovana na nedavno predstavljenom Golf GTI TCR modelu. Novi model bi nivo iznad Golfa GTI, a ispod Golfa R. Obzirom na to da je inspiran GTI TCR-om, snaga bi trebala biti oko 286 KS i 370 Nm obrtnog momenta.

 

Osim detalja o novoj GTI verziji, stigle su prve informacije o novom Golfu R. Novi Golf R bi trebao biti još ekstremniji od aktuelnog. Snaga novog Golfa R će iznositi čak 328 KS, a do stotke će ubrzavati za 4,3 sekunde. Za razliku od GTI-ja, novi R će imati i blagi hibridni sistem jačine 48 V.

 

09:27 | Feb 14, 2019

KOMENTARI (0)