VIJESTI / AKTUELNOSTI

Sutra debituje Mazda MX-30

Fotografija konceptnog modela procurila u japanskim medijima

 

U iščekivanju premijere zakazane za 23. oktobar, na Internet je dospjela prva fotografija električnog koncepta MX-30. Fotografija električne Mazde koja će debitovati na predstojećem Salonu automobila u Tokiju potiče sa naslovne strane jednog japanskog automobilskog magazina, a osim izgleda vozila, otkriven je i njegov naziv – MX-30 Concept.

 

Dizajn koncepta MX-30 predstavlja mješavinu coupe i crossover vozila, a Mazda ga je “začinila” jednim detaljem koji je karakterističan za nekadašnji sportski automobil RX-8. U pitanju su skraćena zadnja bočna vrata koja se otvaraju u suprotnom smeru od prednjih. Kao i u slučaju nekadašnje Mazde RX-8, i ova vrata nemaju spoljne ručke, s obzirom da ih je moguće otvoriti tek kada se otvore prednja.

 

Japanski proizvođač i na ovom konceptu nastavlja tradiciju Kodo dizajna, stilskog pravca koji je preporodio Mazdu od 2011. godine, kada se pojavio na SUV modelu CX-5. Ipak, dizajn je modernizovan, pa je prednja maska nešto tanja, a farovi malo više uvučeni u karoseriju. Osim toga, plastični zaštitni elementi na donjim delovima karoserije i blatobranima podsjećaju na one sa modela Mazda CX-30.

 

Mazda je najavila da će nakon koncepta ponuditi kupcima produkcijsku verziju koju će pokretati električni motor od 143 KS (105 kW) i 265 Nm. Elektromotor će se napajati strujom iz litijum-jonske baterije kapaciteta 35,5 kWh.

 

Izvor: B92

17:15 | Oct 22, 2019

KOMENTARI (0)