VIJESTI / AKTUELNOSTI

Svi AMG modeli će imati i plug-in opciju

Mercedesovi modeli spremljeni u Affalterbachu će imati i hibridni pogon

 

Odlične vijesti stižu nam iz Mercedesa. U bliskoj budućnosti, modeli sa AMG oznakom imaće opciju i hibridnog pogona. To je dio Mercedesovog strateškog plana, ali i velike naklonosti PHEV tehnologiji. Do sada je uloženo 9 miliona funti u program elektrifikacije njihovih modela, a prvi AMG sa plug-in opcijom se očekuje već naredne godine.

 

Mercedes u ponudi ima CLS 53 i E53 sa blagom hibridnom tehnologijom. Ovi modeli imaju EQ pojačanje u vidu 48V starter/generatora koji može isporučiti dodatnih 22 KS i 250 Nm obrtnog momenta. Međutim, smanjenje emisije štetnih gasova je premalo i ovo je tek privremena opcija.

 

„Svi AMG automobili će biti dostupni sa plug-in hibridnom opcijom. Blagi hibridi nisu nešto u čemu vidimo budućnost. To je tek prelaz na prave hibridne automobile čija je prodaja opravdana i smislena. Sa blagim hibridima, smanjenje emisije je premalo, a to je nešto što ne želimo nuditi našim kupcima.“, rekao je Frank Overmeyer, vodeći čovjek odjela za emisiju.

 

Mercedes već prodaje plug-in varijante modela C, E i S-klase, a uskoro stižu i osvježeni GLC i novi GLE takođe sa plug-in izvedbom. Do kraja 2020. godine, Mercedes će u ponudi imati 20 hibridnih vozila, a u A-klasi će debitovati i novi hibridni pogon razvojen za kompakte. Snaga elektirčnog motora će iznositi 121 KS uz obrtni moment od 440 Nm i imaće domet od 50 km. Za S-klasu, taj domet bi trebao biti duplo veći. To su sjajni rezultati ako pogledamo da se radi o hibridnim modelima čiji električni pogon nije primarni.

 

Mercedesovi AMG modeli će vjerovatno koristiti EQ Power+ sistem koji je razvijen na njihovim F1 bolidima i dokazao se kao najbolji već pet godina.

 

„Baterija kao i sam elektromotor će biti potpuno identični. Naravno, to neće biti toliko ekstremno kao u našim šampionskim bolidima, ali ćete svakako imati značajno povećanje snage i poboljšanje performansi zahvaljujući EQ Power+ sistemu. Naravno, tražimo i smanjenje emisije gasova kao i veći domet koristeći samo električni motor, ali kada govorite o AMG modelu, ne možete izostaviti i taj sportski karakter.“ zaključio je Overmeyer.

09:33 | Mar 14, 2019

KOMENTARI (0)