SPORT / WRC

Tanak i Toyota bez premca u Njemačkoj

Neuville tragičar dana

 

Završen je drugi takmičarski dan Relija Njemačka. Ono što smo i očekivali od ovog današnjeg maratona smo i dobili. Najteži dio relija je iza nas te je vrijeme da sumiramo ko su gubitnici, a ko dobitnici nakon 157,92 kilometara brzinaca.

 

Krenimo sa dobitnicima. To su sigurno Ott Tanak i Toyotin tim. Spletom okolnosti, tri fabričke posade Toyota Gazoo Racinga zauzimaju prve tri pozicije. Ott Tanak je i danas nepogrješiv te je svoju prednost povećao na 32,4 sekunde. Dobitnik je i Dani Sordo koji nakon strašne predstave danas, može čak stići i do podijuma. Iako je juče sve djelovalo loše po Španca, Sordo se sjajnom vožnjom vratio na četvrto mjesto u generalnom plasmanu.

 

Gubitnici – njih je nešto više. Najveći je sigurno Thierry Neuville. Belgijanac je vodio veliku borbu sa Tankom prvog dana, a u istom ritmu su nastavili i danas. Sve je djelovalo dobro do prvog prolaza Panzerplatteom na kojem je Neuville probušio gumu na svom Hyundaiju i20 WRC te se oprostio od pobjede. Ipak, da ne bude sve tako crno, pobrinuo se Sebastien Ogier kojeg je takođe zadesila ista sudbina, ali na drugom prolazu. Ogier je pao na osmo mjesto u plasmanu. Treći gubitnik je iz WRC 2 Pro šampionata. Kalle Rovanpera je već na prvom današnjem brzinskom ispitu bacio u nepovrat gotovo sigurnu pobjedu na reliju kada je isklizao sa ceste i nasukao svoju Škodu Fabiju R5.

 

Pred posadama su ostala još četiri brzinca, po dva prolaza Graftschaftom i Dhrontalom koji se vozi i kao „Power Stage“.

21:12 | Aug 24, 2019

KOMENTARI (0)