SPORT / WRC

Tanak i Toyota pomeli konkurenciju u Finskoj

Četvrti ovosezonski trijumf za Estonca i Toyotu

 

Iako je WRC varljiv šampionat te je veoma nezahvalno govoriti unaprijed, ovoga puta ćemo biti toliko „hrabri“ i proglasiti Otta Tanka glavnim favoritom za osvajanje šampionske titule ove godine. Estonac je na prethodnom reliju doživio totalni „brodolom“ kada je na posljednjem brzincu zbog svoje greške izgubio vodstvo i završio na petom mjestu. Ovoga puta, Tanak nije napravio grešku i slavio je zasluženu, drugu uzastopnu pobjedu u Finskoj.

 

Drugo mjesto je pripalo Esapekki Lappiju u Citroenu C3 WRC. Finac je ponovio svoj najbolji ovosezonski rezultat. Lappi je pokazao da je klasični „Skandinavac“ te da najbolje rezultate bilježi na relijima gdje oni već godinama dominiraju.

 

Ako je Tanak ove godine definitivno najveći favorit, onda su druga dva Toyotina vozača najvećii pehisti. Latvala je vodio reli, ali je zbog svoje greške to vodstvo izgubio i pao na treću poziciju. Na kraju, Latvali nije preostalo ništa nego da osvoji vrijedne bodove za svoj tim koji lovi Hyundai u poretku konstruktora.

 

Andreas Mikkelsen je bio najbolje plasirani vozač Hyundaija. Uz nekoliko pobjeda na brzincima, Mikkelsen je pokazao da je itekako uživao u vožnji i20 WRC te da stiče sve više samopouzdanja.

 

Osim što je osvojio važne bodove za tim, Mikkelsen je sačuvao svoju četvrtu poziciju i spriječio Ogiera da napravi značajniju razliku u odnosu na Neuvillea u generalnom plasmanu. Upravo je aktuelni prvak, Sebastien Ogier, završio reli na petom mjestu. Reli je završio sa stilom, rekordno dugim skokom na posljednjem brzincu. Francuz je preskočio čak 60 metara sa svojim C3 WRC!

 

Na šestoj poziciji, nakon dosta muka i teškog vikenda, osvojio je Thierry Neuville. Belgijanac je na kraju ipak ostvario solidan rezultat, iako na početku nije sve djelovalo bajno za njega. Na kraju, minimalni gubitak bodova u odnosu na Ogiera, ali i dalje ostaje na trećoj poziciji u generalnom plasmanu, daleko iza vodećeg Tanka.

 

Sedmo mjesto je osvojio Craig Breen u još jednom Hyundaiju i20 WRC. On je dobio vremensku kaznu od 20 sekundi što možemo posmatrati i kao taktiziranjem Hyundaija. Na taj način je Neuville preskočio Breena u poretku relija i obezbijedio sebi dva poena više.

 

Fordov obraz je osvjetlao Teemu Suninen. Talentovani Finac ovoga puta nije mogao ponoviti zadivljujući rezultat iz 2017. godine. Na kraju, jedina pozitivna stvar za njega je činjenica da je zadržao šestu poziciju u generalnom plasmanu ispred Krisa Meeka u daleko bržoj Toyoti.

 

Kalle Rovanpera je trijumfovao u WRC 2 Pro šampionatu, četvrti put uzastopno ove godine. Mladi Finac u Škodi Fabiji R5 Evo ne planira da smanji tempo iako je konkurencija veoma slaba, te je odnio pobjedu i u RC2 kategoriji ispred Nikolaya Gryazina u Škodi Fabiji R5 starije evolucije.

 

Naredni reli se vozi u Njemačkoj. WRC automobili će kroz njemačke vinograde juriti od 22.8. do 25.8.2019.

13:28 | Aug 4, 2019

KOMENTARI (0)