SPORT / WRC

Tanak najbrži u Čileu

Estoncu pobjeda, Ogieru vodstvo u šampionatu

 

Ott Tanak i Martin Jarveoja će ostati upamćeni kao pobjednici prvog WRC Relija Čile. Oni su od samoga starta nametnuli se kao favoriti i nisu ostavili ni najmanju mogućnost ikome od konkurenata da ih ugrozi. Estonac je bio veoma dominantan, ali je odnio svega pet pobjeda na brzincima, samo jednu više od trećeplasiranog Sebastiena Loeba.

 

 

Drugo mjesto je pripalo Sebastijenu Ogieru i Julienu Ingrassiji u Citroenu C3 WRC. Ogier ovoga vikenda nije radio ništa posebno, a sa automobilom poput Citroena, to je po malo i neizvodivo. Zadnjeg dana je vodio veliku bitku sa svojim uspješnijim imenjakom, Loebom, a iz nje je izašao kao pobjednik i završio jedno mjesto ispred njega.

 

 

Sebastien Loeb i Daniel Elena su osvojili svoj prvi podijum za volanom Hyundaija. Oni su ovoga vikenda najbolje plasirana posada Hyundai Motorsporta, nakon teške nesreće koju je imao Thierry Neuville. Loeb je pokazao svoj pobjednički duh i još jednom podsjetio mnoge da je i dalje u vrhunskoj formi.

 

 

Elfyn Evans i Scott Martin ostvarili su plasman na četvrto mjesto što je izuzetan uspjeh za M-Sport. Iza njih su se zaustavile timske kolege Teemu Suninen i Marko Salminen. Oni su uspjeli da pobijede momke iz fabričkih timova što je za njih veliki uspjeh. Esapekka Lappi još jednom je pokazao da nije u najboljoj formi, te da će pobjeda u Finskoj 2017. ostati njegov jedini trijumf još dugo vremena.

 

Andreas Mikkelsen i Anders Jaeger reli su završili na sedmom mestu, iako je shakedown ukazivao na njihov bolji učinak u Čileu. Kris Meeke je nakon prevrtanja ipak uspio da završi reli na osmom mjestu. Deveto mjesto i pobjedu u WRC 2 Pro klasi odneli su Kalle Rovanpera i Jone Halttunen. Oni su maestralnom vožnjom u svojoj Škodi Fabiji R5 pobijedili daleko iskusnijeg Madsa Ostberga u fabričkom Citroenu C3 R5, koji su na cilj stigli kao deseti.

 

Naredni reli vozi se u Portugalu od 30.5. do 2.6.2019.

 

09:31 | May 13, 2019

KOMENTARI (0)