SPORT / WRC

Tanak vodi uoči posljednjeg dana relija

Estonac nezaustavljivo grabi ka novoj pobjedi

 

Ott Tanak je bio ozbiljan kada je izjavio da je spreman za ispisivanje novih stranica historije. Uz adekvatan auto, kao što je Toyota Yaris WRC koju vozi, Estonac ima šampionsko oružje u rukama koje koristi na najbolji mogući način. Nakon razočarenja u Italiji, Tanak je u Finskoj dokazao da je prevazišao to i ostavio iza sebe i u finalni dan relija ulazi sa 16,4 sekundi ispred prvog pratioca, Esapekke Lappija, pobjednika ovog relija iz 2017. godine.

 

Treće mjesto zauzima Jari Matti Latvala, Tankov timski kolega koji je imao težak početak dana. Finac je u žaru borbe sa timskim kolegom udario u kamen i oštetio zadnji kraj svog Yarisa. Na svu sreću, to ga nije koštalo mnogo vremena, ali jeste liderske pozicije. Na četvrtom mjestu se nalazi sjajni Andreas Mikkelsen koji nastoji pomoći svom timskom kolegi, Thierryju Neuvilleu. Mikkelsen je vrhunskom vožnjom preskočio Ogiera u plasmanu i trudiće se da ga spriječi da napravi veću bodovnu razliku u odnosu na Neuvillea. Ogier je imao solidan dan, za sada je peti, a kao što smo već navikli, Francuz vozi svoj reli i čeka tuđe greške.

 

Craig Breen je danas pao na šesto mjesto, ali ima realne šanse za plasman na četvrto mjesto do kraja relija. Neuville se popeo za jedno mjesto u plasmanu, ali to nije dovoljno dobro. Belgijanac će nakon Finske imati još težu situaciju u šampionatu, a može se reći da lagano gubi priključak za Ogierom, a naročito Tankom. Teemu Suninen i Gus Greensmith su ostali jedan iza drugog. Timske kolege u dvije Ford Fieste WRC rade najbolje što mogu kako bi donijeli timu vrijedne poene, ali čini se da bolje od ovoga ne mogu u ovom momentu. Na posljednjem mjestu u bodovima, ali prvom u WRC 2 Pro šampionatu, kao i kompletnoj RC2 klasi, drži Kalle Rovanpera u fabričkoj Škodi Fabiji R5 Evo. Mladi Finac leti na domaćem terenu te je najbliži pratilac u klasi na skoro dvije i po minute iza njega!

19:34 | Aug 3, 2019

KOMENTARI (0)