VIJESTI / AKTUELNOSTI

Teaser Tesla Modela Y

Premijera 14.3.2019.

 

Iz Tesle nam stiže novi električni SUV. Svoje premijerno predstavljanje će imati u četvrtak, 14.3., kada će biti prikazan u Los Angelesu. Predstavljanje Teslinog kompaktnog SUV-a će biti održano u LA Design Studiju, a na web stranici Tesle, pojavio se prvi teaser Modela Y.

 

Fotografija ne otkriva mnogo, u principu ne otkriva ništa. Elon Musk je odlučio tek da nam malo zagolica maštu i zagrije atmosferu. Model Y tek stidljivo viri iz mraka na teaseru. Musk je izjavio da će Model 3 biti 10% veći od Modela 3. Model 3 je dug 4.694 mm i širok 1.849 mm. Takođe sa veličinom rastu i cijene, pa bi i cijena trebala biti proporcionalno veća – 10%. Proizvodnja Modela Y će biti smještena u Nevadi, u njihovoj fabrici gdje se pored automobila proizvode baterije i elektromotori.

 

Plan Elona Muska je da baterije i pogonske jedinice silaze s jedne trake i direktno se šalju do trake gdje će se ugrađivati u Model Y. Ovo bi riješilo sve transportne probleme između Nevade i Kalifornije s kojima se Tesla suočava kada je u pitanju proizvodni proces Modela S, Modela X i Modela 3. Model Y će dijeliti tri četvrtine komponenti sa Modelom 3, uključujući i platformu. To otvara mogućnost da se proizvodnja Modela 3 prebaci u Nevadu i spoji sa proizvodnjom Modela Y.

 

Dizajnom, Model Y će biti najsličniji Modelu X, samo znatno manji. Takođe, Model Y će imati obična vrata za razliku od Modela X koji ima „galebova krila“. To se prvenstveno odražava na smanjenje troškova. Kao što smo rekli, Model Y će biti predstavljen naredne sedmice, a na tržište stiže 2020. godine.

09:09 | Mar 10, 2019

KOMENTARI (0)