VIJESTI / AKTUELNOSTI

Tesla Model X je poput tempirane bombe

Dva mjeseca nakon prvog požara, Model X ponovo gorio

 

U februaru ove godine, jedan primjerak Teslinog modela X zapalio se u garaži svog vlasinka u Pitsburgu (Engleska). Samim čudom, izbjegnuta je tragedija i kuća je spašena. Međutim, Tesli nije bilo spasa.

 

Svojom brzom reakcijom, vlasnik automobila je uspio da spasi svoje pse koji su bili u garaži i prođe neozlijeđen. Zanimljivo je da se on nije ranije žalio na probleme sa automobilom te da je požar izbio iz čista mira. Uništeni automobil je prebačen na novu lokaciju gdje su povađeni svi osigurači, kao i glavni osigurač na bateriji. Teslini inžinjeri su spremili automobil za siguran transport na novu lokaciju gdje su sudski vještaci i forenzičari radili detaljnu istragu o požaru s ciljem pronalaska uzročnika požara.

 

Onda se desilo neočekivano. Automobil je na novu lokaciju stigao oko 15:30 minuta, a zatim je tri sata kasnije auto počeo da gori. Da, isti auto koji je već jednom gorio. Model X je gorio satima, a kada su vatrogasci konačno bili u prilici da pristupe gašenju požara, bilo je prekasno te je ostala samo hrpa željeza. Vještaci su ustvrdili da su baterije električnih automobila veoma nestabilne i samim tim nesigurne za upotrebu.

 

Ovo nije prvi put da je Teslin automobil glavni akter požara. Iz Tesle su se do sada branili činjenicom da ne postoji osnovana činjenica koja govori da su električna vozila lakše zapaljiva u slučaju sudara od tradicionalnih. Ovdje bismo ih rado podsjetili da nije bilo nikakvog udesa, već je ovaj izuzeto skup automobil bio parkiran u garaži. Nakon niza ovakvih slučajeva, ne bismo se usudili čak ni provozati Teslu, a ni u najluđim snovima ne bismo kupili ovu tempiranu bombu.

17:00 | Apr 19, 2019

KOMENTARI (0)