SPORT / WRC

Thierry Neuville pobjednik Relija Argentina

wrc

Sebasiten Ogier

wrc

Andreas Mikkelsen

wrc

Thierry Neuville

 

Neuville se najbolje snašao u izuzetno teškim uslovima u Argentini

 

Peti reli WRC šampionata donio nam je brojna uzbuđenja. Svi su se mučili sa blatom i vodom na putu kojih je bilo i previše za neke vozače pa su uslijed loših uslova na cesti izlijetali, prevrtali se i odustajali. Posljednji dan nam je konačno donio lijepo vreme i mnogo povoljnije uslove.

 

Pobjedu je odnio Belgijanac Thierry Neuville. Neuville je u Argentini pokazao šampionski mentalitet i bio je brz kada treba, taktizirao u ključnim momentima i odradio jedan od najboljih relija u karijeri. Hyundai i20 WRC je konačno bio konkurentan, a pobjeda u Francuskoj je dala motivaciju i Neuvilleu i Hyundaiju da rade naporno i učine automobil ponovo konkurentnim. Njegovom pobjedom i učinkom ostatka tima, Hyundai je zacementirao vodeću poziciju u poretku timova, a Neuville odmakao Ogieru u poretku vozača.

 

Andreas Mikkelsen je konačno izašao na podijum. Možemo reći i konačno završio reli pošto je na dva relija koja je vozio ove godine odustajao zbog svojih grešaka. Mikkelsen je iskoristio potencijal Hyundaija na pravi način i bio samo stepenicu niže od pobjednika relija. Sebastijen Ogier uz mnogo sreće dolazi do podijuma u Argentini. Iako se nije tako činilo pred zadnji brzinac, Ogier je izvukao maksimum i rizikovao sve kako bi došao do bodova na power stageu i pretekao Meekea.

 

Kris Meeke je bio na pragu prvog podijuma, međutim, Ogier je stavio sve na kocku na poslednjem brzincu i pretekao Meekea. Četvrto mjesto je razočaranje za Meekea, ali svejedno dobar rezultat.

 

Jari Mati Latvala je imao težak vikend, ali je ipak na kraju relija bio zadovoljan učinjenim obzirom na sve probleme koje je imao Ott Tanak. Peto mjesto za Finca.

 

Odličan učinak Hyundai Motorsporta je upotpunio Dani Sordo. On je reli završio na šestom mjestu. Iako je nakon zadnjeg brzinca rekao da je trebao biti treći, priznao je da je dao sve od sebe i da mu je žao što nije iskoristio potencijal automobila.

 

Teemu Suninen nije mogao bolje od sedme pozicije. On je dao sve od sebe, ali Fijesta se nije pokazala naročito konkurentnom u Argentini. Vikend za zaborav za Ford M-Sport.

 

Osmo mjesto u generalnom i prvo mjesto u WRC 2 Pro kategoriji osvojio je Mads Ostberg u Citroenu C3 R5. Ostberg je zahvaljujući problemima Lappija i Evansa uspio da se popne visoko u plasmanu iako vozi za klasu slabiji automobil.

 

Ott Tanak je nakon brojnih problema tokom petka i subote i startovanja relija po super reli pravilima, stigao na cilj kao deveti. Njegova Toyota je bila problematična, a ni Tanak bio onaj Tanak na kojeg smo navikli.

 

Deseto mjesto pripalo je Pedru Helleru. On je na poslednjem brzincu proživeo dramu kada se njegova Ford Fiesta R5 ugasila i činilo se sve gotovim za Čileanca. Ipak, uz pomoć publike, uspio je pokrenuti automobil i završiti brzinac kao najbrži u WRC 2 kategoriji.

 

Naredni reli se vozi u Čileu za dvije sedmice

 

Izvor: RallyMagazin.RS

18:43 | Apr 28, 2019

KOMENTARI (0)