SPORT / WRC

Thierry Neuville pobjednik Relija Monte Karlo 2020.

Vrhunski početak nove sezone WRC šampionata

 

Kako najbolje opisati ovogodišnji Reli Monte Karlo? Veoma teško, obzirom na to da je bio prepun akcije, preokreta, iznenađenja i svega ostalog što krasi ovaj legendarni reli. U prethodna tri dana, imali smo tri različita lidera relija, a bilo je jasno da će se borba za pobjedu voditi između trojice vozača koji su briljirali tokom cijelog relija: Neuvillea, Evansa i Ogiera.

 

Nakon 304,28 kilometara i šesnaest brzinaca, Reli Monte Karlo 2020. dobio je svog pobjednika. Njegovo ime je Thierry Neuville. Sva tri pomenuta vozača su zaslužili pobjedu obzirom na nevjerovatne vožnje koje su prikazali ovog vikenda. Ipak, na tronu ima mjesta samo za jednog, a pobjeda u kneževini posebno znači jer vas svrstava među najveće legende.

 

Drugo mjesto pripada Sebastienu Ogieru koji zadnjeg dana nije mogao da se suprotstavi Neuvilleu i Hyundaiju koji su izdominirali nedjelju. Poslije teške nedjelje, Elfyn Evans je sa liderske pao na drugu, a zatim u samoj završnici i na treću poziciju. Ipak, Toyotin dvojac može biti djelimično zadovoljan, a ne u potpunosti jer su imali svoje šanse koje nisu materijalizovali, ali su skupili dovoljan broj bodova.

 

Četvrta pozicija je pripala Esapekki Lappiju u Fordu koji je profitirao lošim izborom guma Sebastiena Loeba, a zajedno sa Lappijem i najmlađi vozač u WRC šampionatu, Kalle Rovanpera je svoj prvi reli u najelitnijem rangu takmičenja završio na izvrsnoj petoj poziciji. Šesto mjesto pripalo je nes(p)retnom Sebastienu Loebu koji je imao potpuno pogrešan izbor guma i zbog toga pao sa četvrtog na šesto mjesto. Francuz nije imao najbolji reli, ali će ponijeti vrijedne bodove za svoj tim.

 

Takamoto Katsuta je svoj premijerni nastup u Monte Karlu završio na sedmoj poziciji, dok je osmi Teemu Suninen koji može biti zadovoljan nakon teškog starta i restarta po Super rally pravilu, Finac je stigao do osmog mjesta u generalnom plasmanu. Deveti u generalnom plasmanu, a prvi u WRC 3 šampionatu je Eric Camilli koji je slavio na „domaćem“ terenu, dok je top 10 kompletirao Mads Ostberg, najbrži u WRC 2 šampionatu.

 

Sljedeći reli se vozi u Švedskoj od 13. do 16. februara, a nadamo se da će ove godine biti pravi zimski reli, obzirom na to da prošle godine je djelimično vožen po blatu zbog nedostatka snijega.

13:23 | Jan 26, 2020

KOMENTARI (0)