VIJESTI / PREMIJERE

Toyota GR Yaris zablistala u Tokiju uoči početka WRC sezone

toyota

Toyota GR Yaris

toyota

Toyota GR Yaris

toyota

Toyota GR Yaris

toyota

Toyota GR Yaris

toyota

Toyota GR Yaris

toyota

Toyota GR Yaris

toyota

Toyota GR Yaris

toyota

Toyota GR Yaris

toyota

Toyota GR Yaris

Razvijana direktno na reli stazama širom svijeta uz pomoć Tommi Makinen Racinga

 

Toyota je predstavila GR Yaris. Automobil koji smo željno isčekivali još najave u novembru, stigao je konačno i oduševio nas. U osvit nove sezone WRC šampionata u koju Toyota ulazi s velikim ambicijama i novom postavom, Toyota Gazoo Racing je kupcima ponudio cestovni reli automobil za svaki dan.

 

Automobil je premijerno predstavljen u Tokiju gdje se održava tradicionalni sajam automobila. Ovo je drugi globalni GR model koji stiže nakon Supre koja je predstavljena početkom prošle godine. Nakon dugo vremena, predstavljen je automobil koji je inspirisan WRC modelom. U prošlosti, postojalo je nekoliko modela na tržištu, a na današnjici više niti jedan. Sve do sada kada je Toyota predstavila svoju džepnu raketu.

 

Pod haubom GR Yarisa nalazi se trocilindarski 1.6 turbo benzinac koji razvija 260 KS i 360 Nm, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko šestostepenog manuelnog mjenjača. Unikatan dizajn vozila, uz aerodinamička svojstva i izuzetno malu ukupnu masu, čini ovaj automobil pravim vozačkim koji je stvoren da vam pruži mnogo zabave i zadovoljstva u vožnji. Odnos snage i mase iznosi 4,9 kg / KS. Za sprint od 0 do 100 potrebno mu je samo 5,5 sekundi, a maksimalna brzina je elektronski limitirana na 230 km/h.

 

Iako je GR Yaris baziran na modelu nove generacije, on se zapravo značajno razlikuje od standardnog modela. Radi se o trovratnoj izvedbi sa nižim krovom koji stvara siluetu kupea. Da budemo baš precizni, krov je niži za 91 mm, a dodatni karakter kupea dodaju i vrata bez okvira. Prednja maska i krovni spojler ispoljavaju autentični GR status, a proširenja ga čine „mišićavim“ i atraktivnim uz 18-inčne aluminijske felge.

08:42 | Jan 10, 2020

KOMENTARI (0)