VIJESTI / PREMIJERE

Toyota Mark X GRMN - model namijenjen Japancima

toyota_markx_grmn_rearend

Toyota Mark X GRMN - zadnji kraj

toyota_markx_grmn_interior

Toyota Mark X GRMN - enterijer

toyota_markx_grmn_frontend

Toyota Mark X GRMN - prednji kraj

Model namijenjen japanskom tržištu

 

Iako smo blago razočarani novom Suprom, koja ne izgleda loše. Ne želimo reći da je taj auto loš, niti da tu ima išta pogrešno, samo kada čujemo ime Supra, asocira nas na legendarni model četvrte generacije. Nova Supra, izgleda previše suptilno za svoje ime.

 

Zato, iz Toyote su nas (skoro) obradovali novim modelom Mark X GRMN. Iz Toyotine fabrike odavno nije izašao model sa ovako "ljutim" prednjim krajem i agresivnom karoserijom. Masivna saćasta maska hladnjaka dominira prednjim krajem. Kompletna karoserija zrači agresivnošću, koja je ipak veoma lijepo upakovana u elegantnu liniju sportske limuzine. Odzada, Mark X GRMN ima četiri kromirana završetka auspuha koji su uklopljeni u "difuzor". Na poklopcu prtljažnika smješten je diskretan spojler koji nas samo podsjeća da se radi o sportskoj limuzini. Rekli bismo da je ovo japanski M3.

 

Mark X GRMN ne izgleda samo kao sportista, već to zaista jeste. Pod haubom se krije moćni 3.5 V6 atmosferski motor koji razvija 313 KS i 380 Nm obrtnog momenta. Možda to nisu toliko impresivne brojke kao kod konkurencije iz Njemačke, ali je ovaj model namijenjen prije svega istinskim zaljubljenicima i entuzijastima. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko 6-stepenog manuelnog mjenjača. I da, bitan detalj koji nam je zapao za oko, auto ima "pravu" ručnu, a ne elektronsku parking kočnicu. Zabava sa ovim modelom je zagarantovana.

 

Zašto smo rekli da su nas iz Toyote skoro obradovali. Ovaj model je namijenjen samo japanskom tržištu. Više nismo radosni, već razočarani.

16:00 | Feb 5, 2019

KOMENTARI (0)