VIJESTI / AKTUELNOSTI

Toyota predstavila koncept modela Mirai

toyota

Toyota Mirai koncept

toyota

Toyota Mirai koncept

toyota

Toyota Mirai koncept

toyota

Toyota Mirai koncept

Veliki napredak u odnosu na prethodnika

 

Toyota je predstavila koncept nove generacije modela Mirai. Mirai je u prošlosti važio za futuristički automobil, međutim, sada je Mirai automobil koji ide u korak sa vremenom jer je ta budućnost došla, a Mirai izgleda kao jedan zreo projekat. Koncept nove generacije modela Mirai doživio je brojne promjene te će finalni proizvod biti itekako privlačan.

 

Jedna od najvećih promjena koje je Mirai doživio je prelazak na novu platformu, a ta platforma podrazumijeva prelazak na zadnji pogon umjesto dosadašnjeg, prednjeg pogona. Forma automobila je sada dosta drugačija te je linija automobila elegantnija. Generalno, automobil je niže postavljen i širi je u odnosu na staru generaciju.

 

Iznutra, Mirai će imati sve najnovije tehnologije i visok stepen digitalizacije kokpita. Shodno željama kupaca, Mirai može imati i digitalni retrovizor, dok se na sredini komandne table nalazi 12,3-inčni ekran infotainment sistema. Za ozvučenje je zadužen JBL sa 14 zvučnika.

 

Iz Toyote nisu precizirali koji će motor koristiti Mirai. Do sada je Mirai bio pogonjen kombinacijom hidrogenskih ćelija i električne energije. Aktuelna generacija Miraija je imala domet od 500 km, dok se s novom generacijom očekuje povećanje od oko 30% što bi domet podiglo na oko 650 km. Druga generacija modela Mirai bi trebala stići naredne godine, a tada ćemo saznati i ostale detalje o automobilu.

08:13 | Oct 11, 2019

KOMENTARI (0)