VIJESTI / PREMIJERE

Toyota predstavila koncept trkaće Supre

supra_gt4

Toyota GR Supra GT4 Koncept

supra_gt4

Toyota GR Supra GT4 Koncept

supra_gt4

Toyota GR Supra GT4 Koncept

supra_gt4

Toyota GR Supra GT4 Koncept

Još jedan koncept baziran na novoj Supri

 

Nova Supra – automobil o kojem se ne prestaje pričati i raspravljati. Bilo kako bilo, Toyota je ponosna na reinkarnaciju legendarnog modela te su odlučili i sami da izrade koncept baziran na Supri. Ne bilo kakav koncept. Koncept trkaćeg automobila.

 

Toyota ovim konceptom iskazuje svoje namjere da proširi svoju ponudu trkaćih automobila. Nakon historijskih uspjeha prošle godine, kada su slavili pobjedu na 24 sata Le Mansa, a kasnije te godine i postali svjetski prvaci u reliju u poretku timova, Toyota bi uskoro mogla ponuditi novi trkaći automobil, pripremljen po pravilima GT4 klase.

 

Na razvoju Toyote GR Supre GT4 radi Toyota MotorsportGmbH, odjel zadužen za razvoj Toyotinih trkaćih automobila. Kao što se može vidjeti na fotografijama, model je zasnovan na Supri nove generacije sa svim nadogradnjama i opremom koju jedan moderni trkaći auto mora imati. Aerodinamika automobila, kao i samo mehaničko prijanjanje je povećano dodavanjem prednjeg splitera, ali i krila koje stvara pritisak na zadnji kraj.

 

Sve što u cestovnoj Supri vam može trebati, u trkaćoj je višak. Tako je sav enterijer ogoljen, a ubačen je prijeko potrebni sigurnosni kavez, kao i dva trkaća sjedišta sa karbonskom bazom. Instrument tabla je ostala netaknuta, s tim da je automobil dobio novi OMP volan za trkaće automobile.

 

Toyota GR Supra GT4 koncept će biti predstavljen u srijedu, 5.3.2019. prvog press dana 89. Sajma automobila u Ženevi. Da li će ovaj automobil zaista zaživjeti kao trkaći automobil? Pa vjerovatno. Iz Toyote su već najavili Supru GRMN koja će biti najjača i najbrža u ponudi, a sa GT4 automobilom bi legendarnom modelu vratili svu staru slavu.

10:53 | Mar 1, 2019

KOMENTARI (0)