VIJESTI / PREMIJERE

Toyota prikazala novi trkaći automobil

toyota

Toyota GR Super Sport koncept

toyota

Toyota GR Super Sport koncept

toyota

Toyota GR Super Sport koncept

U bojama Gazoo Racinga

 

Toyota je prije godinu dana objavila plan da u saradnji sa Gazoo Racingom razvije svoj novi hiper automobil s kojim će se takmičiti u FIA WEC šampionatu od sezone 2020-2021. Pravila nove klase nalažu da do kraja prve sezone, Toyota mora napraviti minimalno 25 cestovnih izvedbi ovog hiper automobila, a do kraja druge, minimalno 100.

 

To znači da će Toyota do 2022. godine napraviti ne manje od 100 primjeraka ovog automobila, što bi moglo dodatno poboljšati sportski imidž kompanije. Yaris i Corolla sa GRMN oznakama su već krenuli popunjavati liniju sportskih automobila ove kompanije, a vratila se i čuvena Supra.

 

Pravilnik kaže da automobil mora imati i motor s unutrašnjim sagorijevanjem, ali i sistem obnove energije – pojednostavimo to, moraju biti hibridi. Limit snage u novoj klasi iznosi 950 KS, pri tom dozvoljeni limit snage konvencionalnog motora iznosi 680 KS, dok elektromotor može imati maksimalno 270 KS. Osim snage, nova klasa će donijeti duže i šire automobile:: 5.000 mm u odnosu na prijašnjih 4.650 i 2.000 mm u odnosu na 1.900.

 

Aerodinamika će postati složenija i dozvoljeni su aktivni elementi, a proizvođači će moći da koriste evolucione džokere. Svaki proizvođač dobija pet džokera koje može iskoristiti do kraja sezone 2024-2025. Time proizvođači mogu kontinuirano razvijati svoje modele bez potrebe da svake godine predstavljaju nove modele.

 

„Za Toyota Gazoo Racing, ovo je početak nove ere ovog takmičenja i fantastična prilika da demonstriramo svoje mogućnosti, ne samo kao trkaći tim, već kao i proizvođač sportskih automobila.“, izjavio je Shigeki Tomoyama, predsjednik Toyotine trkaće divizije.

22:55 | Jun 14, 2019

KOMENTARI (0)