VIJESTI / AKTUELNOSTI

Toyota razmatra jaču verziju GR Yarisa

toyota

Toyota Yaris GR

toyota

Toyota Yaris GR

toyota

Toyota Yaris GR

Novi Toyotin hot hatch bi mogao posati još žešći

 

I dok odbrojavamo dane do kraja 2019. godine, istovremeno odbrojavamo dane do predstavljanja novog GR Yarisa. Podstaknuti uspjesima u autosportu, Toyota je oformila GR odjel, koji osim pripreme trkaćih automobila, radi i na kreiranju cestovnih sportskih automobila. Tako ćemo uskoro dobiti GR Yaris koji je inspirisan Yarisom WRC, automobilom koji je osvojio konstruktorsku titulu prošle godine i vozačku titulu ove godine.

 

Iako još nije zvanično predstavljen ni „obični“ GR Yaris, iz Toyote nam već golicaju maštu novim detaljima i „pikanterijama“. Posebno uzbuđenje u nama budi izjava da bi u ponudu mogao stići još jači i lakši GR Yaris. Koliko smo uzbuđeni, toliko se i bojimo te zvijeri kakav bi taj model mogao biti. Standardni GR Yaris ima 250 KS i težak je nešto manje od 1.200 kg.

 

U tom slučaju, Toyotin GR odjel bi kompletnu šasiju izradio od karbona. Studija izvodivosti je već napravljena te se razmatraju svi aspekti kako bi automobil bio dovoljno lagan, ali i siguran. GR Yaris će imati tek karbonski krov, a ne smijemo ni pomisliti koliko će kilograma biti ušteđeno ukoliko kompletan automobil bude izrađen od karbona. Takođe, potencijal 1.6 litarskog turbo benzinca bi bio dodatno oslobođen i umjesto 250 KS i 350 Nm obrtnog momenta, cifre bi mogle preći čak i 300 KS. Ipak, o tome je još rano govoriti.

 

Predstavljanje „običnog“ GR Yarisa je zakazano za 10. januar na Sajmu automobila u Tokiju. Cijene ovog automobila neće biti niske, naprotiv. Za jedan primjerak ćete morati izdvojiti između 40.000 i 50.000€ prema prvim glasinama.

17:41 | Dec 24, 2019

KOMENTARI (1)


dhfvlowysv

Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

July 24th, 2020 - 12:28AM