SPORT / WRC

Toyota započela testiranje novog Yarisa WRC

Novi model za 2021. godinu

 

Toyota Gazoo Racing je na svojim profilima na društvenim mrežama objavio prve video snimke sa testa novog Yarisa WRC koji će biti u upotrebi naredne godine. Za volanom se našao Juho Hanninen, Toyotin razvojni vozač koji je prvi imao priliku da testira novi automobil na finskom snijegu.

 

Kao polazna baza za novi Yaris WRC je poslužio novi GR Yaris koji će biti u ponudi kao serijski model sa 1.6 litarskim turbo motorom, pogonom na sva četiri točka i manuelnim mjenjačem. Upravo je GR Yaris nastao iz aktuelnog Yarisa WRC, a sad će na njemu biti baziran Toyotin novi WRC adut.

 

Toyota ulaže ozbiljne svote novca u svoj WRC program, a to im se već u drugoj godini vratilo prvom titulom svjetskih prvaka u poretku konstruktora, a zatim je Ott Tanak prošle godine osvojio i vozačku titulu. Ove godine, Toyota ima potpuno novu postavu koju predvodi Sebastien Ogier u svojoj posljednjoj godini u WRC-u.

 

Zanimljivo je da će od 2022. godine WRC preći na hibridne automobile, a to znači da ćemo ovog Yarisa gledati samo jednu godinu u akciji, barem u ovoj monstruoznoj formi. GR Yaris nije hibrid, odnosno za sada nema naznaka da će Toyota ponuditi i hibridnu verziju ovog automobila.

17:10 | Feb 9, 2020

KOMENTARI (0)