SPORT / WRC

Toyote dominantne prvoga dana relija u Finskoj

Uzbudljiva borba za prvo mjesto

 

Nakon mjesec i po dana pauze, najbolji relijaši svijeta su se vratili u svoje „kancelarije“ i započeli jedan od najzahtjevnijih relija u kalendaru, reli kojeg nazivaju i „relijem 1000 jezera“. Naravno, WRC šampionat je stigao do Finske. Ono što je prethodilo reliju je zasigurno vijest koja je prodrmala javnost. Sebastien Ogier je najavio da je naredna godina njegova posljednja u WRC šampionatu te da će Citroen biti tim u kojem će okončati svoju karijeru WRC vozača.

 

Toyote su praktično na domaćem terenu obzirom na to da je baza tima u Jyvaskyli, gradu gdje je i baza Relija Finska. Njihovi rezultati i govore da su itekako opušteni i samouvjereni, pošto su „okupirali“ vodeće pozicije. Jari Matti Latvala i Ott Tanak su tokom cijelog dana vodili veliku borbu za lidersku poziciju, a u stopu ih je pratio Kris Meeke. Jedini „uljez“ koji je uspijevao da razdvoji tri Toyote je Esapekka Lappi u Citroenu, koji je svoju jedinu pobjedu u karijeri ostvario upravo ovdje, prije dvije godine, za volanom Toyote Yaris WRC. Na kraju prvog dana, Latvala je vodeći ispred Meeka i Lappija, dok je Tanak ipak završio na četvrtom mjestu.

 

Ott Tanak je definitivno u najboljoj formi od vozača koji „jurišaju“ na šampionsku titulu. Sebastien Ogier je na slabašnom sedmom mjestu, dok je Neuville pozicioniran mjesto iza. Belgijanac danas nije mogao da nađe zajednički jezik s automobilom te je gubio dosta vremena i prvi dan završava sa nešto preko pola minute zaostatka.

 

Debitant u Hyundaiju, Craig Breen, bio je izvrstan danas. Ne samo da je bio dosta brži od „prve violine“, već je bio ukupno najbrži Hyundaijev vozač tokom prvog dana. Breen je ispred Mikkelsena za samo četiri desetinke nakon jedanaest brzinskih ispita!

 

Sa Neuvilleom na osmom mjestu, dvojica Fordovih vozača su kompletirala poredak najboljih deset. Teemu Suninen je završio dan na devetom mjestu, dok je Gus Greensmith deseti. Greensmith ovog vikenda mijenja povrijeđenog Evansa koji bi se trebao vratiti na narednom reliju koji se vozi u Njemačkoj.

 

U WRC 2 Pro kategoriji, Kalle Rovanpera i Škoda Motorsport su neumoljivi. Nova Fabia R5 Evo je još "ubojitije" oružje u rukama mladog Finca te je samo pitanje na kojem će reliju osvojiti šampionsku titulu u WRC 2 Pro.

19:58 | Aug 2, 2019

KOMENTARI (0)