SPORT / WRC

Toyotin vikend iz snova

Treća uzastopna pobjeda Estonca u Njemačkoj

 

Ott Tanak i Martin Jarveoja su po peti put ove godine slavili u WRC šampionatu. Estonska posada u Toyoti Yaris WRC je od starta do cilja vodila reli, a vodstvo im je samo nakratko uspio oduzeti Thierry Neuville nakon drugog brzinca. Od tada, Tanak je bio na višoj razini i zasluženo slavio novu pobjedu.

 

Drugo mjesto je pripalo Krisu Meekeu i Sebastianu Marshallu kojima. Meekeu je ovo najbolji rezultat sa Toyotom i prvi podijum još od marta prošle godine i relija u Meksiku kada je zavrišio na trećoj poziciji. Po prvi put ove godine, reli je prošao bez ijednog problema za Britanca, a poslužila ga je i sreća pa vrhunski rezultat nije izostao.

 

Toyote su doslovno „okupirale“ podijum jer je i na trećem mjestu posada u Yarisu WRC. To su Jari-Matti Latvala i Miikka Anttila. Finci su kao i njihove timske kolege na drugoj poziciji, profitirale nakon problema koje su imali Thierry Neuville i Sebastien Ogier, ali su i bez grešaka odvezli kompletan reli te se s pravom može reći da je rezultat i više nego zaslužen.

 

Glavni konkurenti za titulu Ottu Tanku su Neuville i Ogier koji su mu bili najbliži pratioci, ali su probušeni pneumatici negativno uticali na njihov učinak u Njemačkoj. Obzirom na Neuvilleovu brzinu koju je prikazao, pitanje je da li bi Tanak pobijedio da se nije desio taj peh, ali Belgijanac se mora zadovoljiti četvrtim mjestom koje i nije tako loše nakon jučerašnjih problema. Najboljih pet je kompletirao njegov kolega, Dani Sordo, koji je pored vodeće trojke, jedini ove godine trijumfovao u šampionatu. Španac je tokom prvog dana imao probleme s mjenjačem, ali se sjajnom vožnjom domogao petog mjesta.

 

Naredni reli se vozi u Turskoj, u prelijepom Marmarisu od 12. do 15. septembra.

17:44 | Aug 25, 2019

KOMENTARI (1)


pzjhiejuhe

Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

March 14th, 2021 - 12:10AM