VIJESTI / AKTUELNOSTI

Trkaća Honda Civic Type R za 80.000€

honda

Honda Civic Type R TC

honda

Honda Civic Type R TC

honda

Honda Civic Type R TC

honda

Honda Civic Type R TC

honda

Honda Civic Type R TC

honda

Honda Civic Type R TC

Slabija i skuplja od cestovne, ali je trkaća

 

Honda je predstavila novu verziju svog hot hatch automobila. Civic Type R je do sada bio dostupan u cestovnoj, kao i u trkaćoj varijanti. Do sada je na svjetskim autodromima bio prisutan Civic TCR, dok je sada stigla nova, jeftinija i značajno pitomija verzija trkaćeg Civica Type R.

 

Civic Type R TC, kako glasi zvanični naziv ovog trkaćeg modela, spreman je da izađe na stazu. Baziran je na cestovnom Civicu Type R, a u sportskom odjeljenju Honda Performance Development je zamijenio specifične komponente automobila koji su izdržljiviji u odnosu one u cestovnoj verziji. Izmijenjen je hladnjak, kao i sistem hlađenja ulja. Lista izmjena se nastavlja sa izduvnim sistemom, šper diferencijalom, kao i trkačkim rezervoarom.

 

Prednji branik je ostao manje više isti, dok je maska hladnjaka modifikovana. Sada je otvorenija u odnosu na fabričku te je protok zraka prema motoru značajno poboljšan. Hauba je izrađena od laganog, fiberglasa sa dosta proreza za bolje hlađenje motora. Iznutra, Type R TC je opremljen sigurnosnim kavezom i sistemom za gašenje požara, a montirano je i OMP trkaće sjedište sa vezanjem u šest tačaka.

 

Pod haubom je ostao isti 2.0 četverocilindarski turbo motor kao i u cestovnom modelu, ali u zavisnosti od klase i šampionata u kojem se takmiči, snaga može varirati od 270 do 330 KS. Cestovna verzija ima 306 KS i 400 Nm obrtnog momenta. Prenos snage na prednje točkove vrši šestostepeni manuelni mjenjač kao i u serijskom modelu, ali sa jačim zupčanicima treće i četvrte brzine. Cijena za jedan ovakav primjerak iznosi oko 80.000€, a u tu cijenu ulazi i tim inžinjera i mehaničara koji vas prate tokom trkačkog vikenda.

22:24 | Dec 12, 2019

KOMENTARI (0)