SPORT / BH AUTOSPORT

Turk bez premca na Reliju Železniki

Slovenac nezaustavljivo korača ka trećoj uzastopnoj tituli

 

Završeno je šesto izdanje Relija Železniki. Ove godine je konkurencija bila još jača nego prošle što govori o stalnom napredovanju reli Šampionata Slovenije. Svi su s nestrpljenjem čekali novi duel Roka Turka i Boštjana Avbelja. Njihov prvi dvoboj u Velenju, dobio je Avbelj, međutim Turk nije dozvolio da se to ponovi na Reliju Železniki.

 

Rok Turk i Blanka Kacin su slavili drugu godinu zaredom, ovoga puta u Hyundaiju i20 R5. Oni su od samog starta relija poveli i nisu ispustili lidersku poziciju do kraja relija. Od deset brzinskih ispita, Turk je bio najbrži na čak 8, dok je Avbelj slavio na oba prolaza brzinskim ispitom Dražgoše dolgi.

 

Drugo mjesto je, kao što možete i naslutiti, pripalo izvrsnom Avbelju koji ovoga puta nije mogao ponoviti senzaciju iz Velenja i ponovo pobijediti Turka. Dvije pobjede na brzinskim ispitima su ovoga puta bile njegov maksimum.

 

„Bronzani“ na Reliju Železniki bio je Vlastimil Majerčak u Ford Fiesti R5. On nije bio u najboljoj formi ovog vikenda te nije mogao konkurisati Turku i Avbelju koji su bili klasa za sebe. Svejedno, Majerčak je odnio važne bodove za FIA CEZ šampionat.

 

U Kupu BiH nije nastupila ni jedna posada iz Bosne i Hercegovine. Pobjedu je odnio Slovenac, Marko Grossi u Citroenu C2 R2 Max, dok je na drugoj poziciji završio Viliam Prodan u Renault Cliu R3. Treće mjesto je osvojio izvrsni Rok Jerkič za volanom MG-a ZR 105.

 

Naredni, ujedno i posljednji reli za Kup BiH vozi se u oktobru, kada je na rasporedu 13. Rally Jahorina u Sarajevu.

20:00 | Jun 29, 2019

KOMENTARI (0)