SPORT / BH AUTOSPORT

Turk trijumfovao na 45. Ina Delta Reliju

Prvak Slovenije bez greške odradio čuvenu Deltu

 

Reli se vozi do kraja. To je činjenica. Na reliju nema opuštanja, a pogotovo ako vam je jedan od protivnika Rok Turk. A pri tom vozite jedan od najtežih relija na Balkanu – nemilosrdni Delta Reli. Ondrej Bisaha je na najbolniji način osjetio „čari“ Delte. Iako se činilo da će Bisaha uvjerljivo slaviti drugu godinu uzastopno, drugi prolaz Sljemenom je uništio sve nade češkog vozača.

 

Rok Turk ne bi bio to što jeste kada bi pravio kardinalne greške u ključnim momentima. Iako Slovenac nije bio najbrži tokom vikenda, dokazao je zašto je već godinama u samom vrhu. Turk i Kacin su slavili ispred Mađara Hidega/Kereka u Fabiji R5 i Kovacsa/Istovicsa u Fiesti R5. Hideg je bio koliko toliko blizu Turku, završivši reli oko pola minute iza Slovenca. Kovacs je s druge strane imao gotovo tri minute zaostatka za Turkom. Ovo je bio ujedno poredak i generalnog plasmana, ali divizije 1.

 

U diviziji 2, slavio je Mislav Mikulec u Renault Cliu RS ispred Marka Štucina u Renault Cliu R3. Na trećem mjestu reli je završio najuspješniji takmičar u historiji Delte, Juraj Šebalj. Sedmostruki pobjednik relija je kasnio svega osam sekundi za pobjednikom, iako je imao problema tokom prvog dana.

 

Marko Grossi je zablistao konačno i slavio u diviziji 3. Njegova pobjeda je još veća kada zna da je uspio pobijediti i velikog Niku Pulića koji je završio na trećem mjestu. Na drugom mjestu se smjestio Egon Smekal u Citroenu DS3 R3T.

 

Pobjedu u diviziji 4 odnio je Marsel Katić, čak minutu i 17 sekundi ispred Roka Bodlaja u Škodi Fabiji. Treće mjesto je pripalo Bojanu Velkavrhu u još jednom VW Polu. Glavni favorit divizije, Rok Jerkič, morao je odustati zbog kvara na njegovom MG-u.

 

Najbolji u diviziji 5 bio je Darko Peljhan koji je svoj VW Polo Proto dovezao i do šestog mjesta u generalnom plasmanu relija. Domaći takmičar Nenad Lončarić je na kraju relija kasnio skoro dvije minute za Peljhanom u svojoj vremešnoj Subaru Imprezi. Na trećem mjestu, reli je završio Alessandro Cepek u Renault Cliu RS.

13:49 | Jun 9, 2019

KOMENTARI (0)