VIJESTI / TUNING

Ubitačni Civic Type R sa 400 KS!

ctr

Honda Civic Type R

ctr

Honda Civic Type R

ctr

Honda Civic Type R

Dobar, bolji, najbolji – Civic Type R

 

Tako bismo komparirali trenutno stanje u segmentu hot hatch automobila. Civic Type R je apsolutni vladar i tako će dugo ostati. Možda smo malo „slabi“ na Hondu, ali činjenica je da aktuelni Type R predstavlja opasnost čak i za neke superautomobile. Rekli bismo da je Civic Type R savršeno „pakovanje“.

 

Trkanje je dio tradicije Honde i teško bi bilo zamisliti svijet autosporta bez Honde. Oni su uvijek tu, bilo da se radi o Formuli 1 ili touring trkama – Honda je prisutna. U Formuli 1 se rado prisjećamo čuvene saradnje sa McLarenom kada su Prost i Senna „harali“ stazama širom svijeta, a od sredine 90-ih godina prošlog vijeka, Honda je stekla renome ozbiljnog touring takmičara. Sve je počelo u eri Super Touring automobila kada je Accord Type R osvajao trke širom svijeta, a tradicija se nastavila u WTCC-u i BTCC-u. Upravo nas taj BTCC zanima.

 

Honda u čuvenom britanskom šampionatu sarađuje sa ekipom Team Dynamics koja priprema njihov Civic Type R. Iako se u šampionatu takmiče sa velikim uspjehom, Team Dynamics ima dovoljno vremena da se posveti i tuningu cestovnih automobila. Tako su kreirali unikatni Civic Type R. Nažalost, to će ostati jedan jedini takav Civic na svijetu pošto su iz Team Dynamicsa odlučili da tu bude samo demonstracija njihovih mogućnosti i potencijala automobila.

 

Ovaj Civic Type R je 25% snažniji od standardnog. Kako bi to postigli, Team Dynamics je izmijenio elektronsku kontrolnu jedinicu, indukcijski sistem, interkuler, sportski katalizator i izduvni sistem. Time je snaga automobila podignuta na 400 KS i 500 Nm obrtnog momenta. Osim komponenti koje su povećale snagu automobila, Civic je takođe dobio i Eibach Pro sportske amortizere, podesive balans štange, kao i podesive zadnje nagibe. Vizuelno, auto je ostao isti osim što je dobio set 19-inčnih ultralakih Pro-Race felgi.

11:27 | Jun 1, 2019

KOMENTARI (0)