VIJESTI / AKTUELNOSTI

Unaprijeđeni Audi A3 Sportback g-tron

a3gtron

Audi A3 Sportback g-tron

a3gtron

Audi A3 Sportback g-tron

a3gtron

Audi A3 Sportback g-tron

Nova tehnologija

 

Svi smo čuli za Audijev e-tron. To je oznaka svih njihovih električnih modela i na nju smo već navikli. Međutim, oznaka na koju nismo navikli i o kojoj se ne priča tako često je g-tron. Audijevi g-tron modeli su modeli sa fabrički ugrađenim sistemom za CNG.

 

Audi je tako odlučio da unaprijedi tehnologiju u svom A3 Sportback g-tron modelu. Zahvaljujući povećnoj zapremini boce, popularni kompakt može preći 400 km koristeći isključivo CNG. Automobil po haubom ima novi 1.5 litarski TFSI koji razvija 131 KS. Motor je modifikovan i adaptiran kako bi mogao koristiti i benzin i plin kao gorivo, pa su tako dorađeni cilindri, turbo punjač, sistem ubrizgavanja goriva i katalizator. A3 Sportback g-tron emituje 25% manje CO2 u atmosferu kada kao gorivo koristi CNG umjesto benzina.

 

Kao i prije, spremnici za CNG su smješteni ispod prtljažnika te minimalno smanjuju njegov kapacitet. Spremnici su napravljeni od posebnog polimera što ih čini izuzetno laganim, a mogu primiti 7 kg gasa. Dodatni, čelični cilindar koji može primiti još 4 kg gasa što automatski povećava i domet automobila. U procesu razvoja, spremnici su testirani pod ekstremnim pritiskom i zadovoljavaju najstrože kriterijume.

 

 Audi A3 Sporback g-tron košta 30.600€, a model je moguće naručiti od juče, 7.3.2019.

08:26 | Mar 8, 2019

KOMENTARI (0)