VIJESTI / AKTUELNOSTI

Veći BMW M modeli će biti hibridi

bmw

BMW X6 M Competition

bmw

BMW X5 M Competition

bmw

BMW M5 Competition

Novost u bavarskoj kompaniji

 

Elektrifikacija je trend u autoindustriji koji naprosto morate da pratite ukoliko želite opstati na tržištu. Sve više kupaca prelazi na hibridne ili čak potpuno električne automobile. Koliko će ovaj trend trajati i do kada će kupci imati ovakvu svijest, ne možemo predvidjeti. Do tada, čak i oni najzagriženiji automobilski brendovi pristupaju elektrifikaciji svoje ponude. Na primjer, Audi je već najavio da će njihov RS4 u novoj generaciji biti plug-in hibridni model, a BMW će uskoro početi da slijedi njihov primjer.

 

Šef M odjeal, Markus Flasch, u intervjuu za Car Advice je izjavio kako BMW planira ponudu svojih M modela djelimično prebaciti na hibridni pogon. Djelimično, iz razloga što ne namjeravaju elektrifikovati manje modele kao što su M2, M3 i M4, ali elektrifikacija većih modela svakako ima smisla.

 

Flasch je izjavio kako u BMW-u ne žure sa elektrifikacijom te da im nije cilj biti prvi koji će elektrifikovati svoje performantne modele. Primarni cilj je ponuditi svojim kupcima vrhunski kvalitet. Istakao je kako bi oni najveći zaljubljenici u brend to mogli smatrati ublaživanjem M divizije, te bi to moglo proizvesti kontraefekat.

 

Njihov najveći rival, Mercedes, već je potvrdio da će novi AMG modeli u budućnosti biti hibridi. Prema posljednjim izvještajima, novi C63 će umjesto masivnog V8 motora koristiti četverocilindarski 2.0 turbo motor sa hibridnim pogonom. Već naredne godine, ponudu će obogatiti AMG GT 73 hibrid sa preko 800 KS čime se označava početak elektrifikovanih AMG modela.

14:28 | Oct 30, 2019

KOMENTARI (0)