VIJESTI / AKTUELNOSTI

Veliki trijumf Toyote na 24h Le Mana

Posada broj 8 odbranila pobjedu

 

Ako već nisu imali sreće u Italiji na Reliju Sardinija, Toyota je sve „naplatila“ dvostrukom pobjedom na 24 sata Le Mana. Iako se činilo kako će pobjedu odnijeti posada broj 7, u zadnjih sat vremena desila se smjena na tronu i na čelo je izbila posada broj 8, ista posada koja je trijumfovala i prošle godine.

 

Toyota je od samog starta uspostavila dominaciju, prikazavši svoj potencijal i na treningu, ali i u kvalifikacijama gdje su osvojili prvi startni red. Kazuki Nakajima je odradio posljednji stint na ovogodišnjoj trci i prošao kroz cilj kao prvoplasirani. Ova pobjeda je ujedno i poput šlaga na tortu, ako gledamo Toyotinu sezonu u FIA WEC šampionatu. Posada Buemi/Alonso/Nakajima je šampionska u sezoni 2018-2019.

 

Druga pozicija je pripala njihovim kolegama Lopezu/Kobayashiju/Conwayu. Oni su imali daleko bolji tempo od „osmice“, ali je tehnički kvar spriječio ovu posadu da trijumfuje. Ovaj rezultat je pokazatelj da Toyota definitivno nema pravu konkurenciju te da je njihova posvećenost ovom sportu definitivno na vrhunskom nivou što pokazuju njihovi rezultati.

 

Pobjedu u klasi LMP2 odnijela je posada Signatech Alpine Matmut tima, a članovi posade su Lapierre/Negrao/Thiriet. Oni su pobjedom na Le Manu takođe potvrdili svoju titulu u klasi u super sezoni 2018-2019.

 

Na veliko iznenađenje mnogih, posada AF Corse tima je osvojila prvo mjesto u LMGTE Pro klasi. Guidi, Caldo i Serra su bili najbolji u klasi i pobijedili znatno moćnije Porscheove posade. Šampioni klase su Porscheovi vozači Christensen/Estre/Bruni.


Čak ni u LMGTE Am klasi Posrche nije uspio doći do pobjede. Tu su pobjedu osvojili Keating/Bleekemolen/Fraga u Fordu GT. Šampionska titula je ipak otišla u ruke posade Team Project 1 koju čine Bergmeister/Lindsey/Perfetti.

 

Ovo je bila posljednja trka ove super sezone, a nova sezona kreće prvog septembra, trkom 4 sata Silverstonea. Osim toga, ovo je bila i posljednja trka za Fernanda Alonsa u FIA WEC šampionatu, a svakako odlazi kao neporažen na Le Mansu.

15:14 | Jun 16, 2019

KOMENTARI (0)