SPORT / FORMULA 1

Verstappen slavio na Red Bull Ringu

Najuzbudljivija trka u dosadašnjem toku sezone

 

Hvala Red Bull Ring, hvala Austrija! Konačno smo bili u prilici da gledamo uzbudljivu i neizvjesnu trku u 2019. godini. Vrhunsku trku su nam priredili momci koji su budućnost Formule 1, momci koji će sigurno u bliskoj budućnosti osvajati pobjede i osvajati titule. Max Verstappen i Charles Leclerc su bili glavni akteri trke u Spielbergu.

 

Po prvi put ove godine nije pobijedio vozač Mercedesa. U Bahreinu smo bili jako blizu Leclercove pobjede, ali je kvar na motoru stao na put Monačaninu. Zatim je u Kanadi Vettel prošao kroz cilj na prvoj poziciji, ali je dobio kaznu i Hamilton je naslijedio pobjedu. Danas smo konačnoo došli do novog pobjednika, a to je Max Verstappen koji je u samoj završnici trke došao do prvog mjesta i ostvario prvi trijumf Red Bull Honde.

 

Način na koji je došao do pobjede je krajnje kontroverzan, ali smo zbog FIA-inih dvostrukih aršina navikli na privilegovane vozače među kojima je svakako i Max Verstappen. On je uz kontakt, fizički izgurao sa staze Charlesa Leclerca i došao do prve pozicije. FIA je ovaj incident stavila pod istragu te čekamo konačni sud za koji se nadamo da će biti pravedan i da će holandski vozač biti adekvatno kažnjen za nesportski potez.

 

Charles Leclerc je odradio odličan posao i bio definitivno najbolji danas, ali čini se da neće biti nagrađen za trud ovog vikenda. U svakom slučaju, Charles i Ferrari su prikazali veliki napredak i bili bolji od Mercedesa. Nadogradnje su počele bolje da rade te se nadamo boljem i uzbudljivijem nastavku sezone.

 

Treće mjesto je pripalo Mercedesovom vozaču, Valtteriju Bottasu koji je bio bolji od svog kolege Hamiltona. Mercedes u Austriji nije ličio na sebe. Činilo se da kompletan tim nema preveliku volju da se bori u Austriji te su „odradili“ ovaj vikend.

 

Na četvrtom mjestu zaustavio se Sebastian Vettel koji je u završnici pretekao Lewisa Hamiltona. Nakon starta sa devete pozicije, Vettel nije mogao bolje od četvrtog mjesta što je takođe jako dobar rezultat i psihološki podstrek obzirom da je na stazi pobijedio ljutog rivala.

 

Lewis Hamilton – da li je bio u Austriji? Čini se da je u Austriji bio neki njegov klon koji nije bio spreman za borbu, dok je pravi Hamilton zasluženo odmarao. Peto mjesto uz mnogo grešaka je ovoga puta bio njegov maksimum. Očekujemo da će već za dvije sedmice Hamilton ponovo zablistati pred domaćom publikom.

 

Naredna trka, kao što možete naslutiti, vozi se u Velikoj Britaniji na čuvenom Silverstoneu za dvije sedmice.

17:06 | Jun 30, 2019

KOMENTARI (0)