SPORT / FORMULA 1

Vettel najbrži prvog dana testiranja

Ferrari sjajnim rezultatom započeo 2019.

 

Završen je prvi dan predsezonskih testiranja u Barceloni. Jutros, tačno u 08:00 bolidi su ponovo izašli na stazu nakon duge zimske pauze. Svi su sa nestrpljenjem čekali izlazak tri tima: aktuelnih prvaka – Mercedesa, glavnih izazivača – Ferrarija i novog Hondinog klijenta – Red Bulla.

 

Rezultati koje smo dobili su po malo neočekivani. Najbrže vrijeme dana, ali i daleko najviše krugova napravio je Sebastian Vettel u Ferrariju. Nijemac je postavio vrijeme 1:18.161, ali što je još bitnije od vremena, napravio je čak 169 krugova. Da bismo napravili adekvatnu usporedbu, reći ćemo da je prošle godine, Vettel prvog dana testiranja napravio samo 80 krugova. To je duplo i više nego prošle godine.

 

Mercedes je napravio izuzetno dobar posao po broju krugova. Bottas je tokom prijepodnevnog dijela testa napravio 69 krugova, dok je Hamilton nakon pauze za ručak napravio 81 što je 150 za Mercedes. Poredeći njihov početak 2019. sa početkom 2018. godine kada su prvog dana skupili 83 kruga, što je 67 krugova više.

 

Carlos Sainz jr. je ostvario drugo najbrže vrijeme dana koristeći C3 komponentu guma. On je uspio da sakupi 119 krugova , što bi mogao biti pozitivan znak za Mclaren. Romain Grosjean u Haasu je ostvario treće vrijeme, ali i skromna 62 kruga. Uz manje probleme, Haas može biti zadovoljan prvim danom testiranja. Ipak, neko ko je uz Vettela bio najaktivniji je Max Verstappen. Mišljenja su podijeljena po pitanju poteza Red Bulla da pređe na Hondine motore, a prvi dan je bio itekako pozitivan za austrijsko-japansku kombinaciju. Četvrto vrijeme uz 128 krugova. Kimi Raikkonen u novom timu, bio je peti najbrži i takođe veoma aktivan na stazi. On je za tokom današnjeg dana skupio 114 krugova i bez problema okončao prvi dan.

 

Ne tako dobar dan, imali su vozači renaulta koji su zajedno jedva skupili preko 100 krugova, a bili su uvjerljivo najsporiji. Ipak, postoji tim koji je u daleko goroj situaciji. Williams je propustio današnji test, a neće biti prisutni ni sutra. Njihov prvi izlazak na stazu bi trebao biti u srijedu.

18:04 | Feb 18, 2019

KOMENTARI (0)