SPORT / FORMULA 1

Vettel slavio u Singapuru

Strateškom odlikom tima, Vettelu poklonjena pobjeda u trci

 

Sebastian Vettel je nakon više od godinu dana uspio da slavi na trci Formule 1. Nakon brojnih grešaka i sumnjivih odluka sudija, četverostruki svjetski šampion je uz pomoć strateškog odjela Ferrarija, uspio da slavi na ulicama Singapura. Posljednju pobjedu prije ove ostvario je još u Belgiji prošle godine te bi ovim njegovo samopouzdanje trebalo biti dignuto na viši nivo.

 

Charles Leclerc je završio trku na drugom mjestu, vidno razočaran i ljut. Ima i pravo jer je Ferrari ponovo favorizovao Vettela koji ove sezone nije napravio ništa osim čitavog niza grešaka, dok je Monačanin donio dvije pobjede slavnom timu iz Maranella. Ipak, nakon ovog vikenda, Leclerc se prenje na treće mjesto u generalnom plasmanu vozača te nastavlja put ka drugoj poziciji u šampionatu koja je i realni maksimum nakon lošeg prvog dijela sezone.

 

Max Verstappen je na cilj stigao na trećoj poziciji u Red Bull Hondi. Holanđanin je odradio čistu i mirnu trku u kojoj nije mogao ništa Ferrariju, ali je uspio da zadrži nalet Hamiltona iza sebe. Iako je očekivao mnogo više, Maxu će ovoga puta pripasti samo podijum.

 

Koliko je Ferrari spremio lošu strategiju za Leclerca, toliko je i Mercedes za Lewisa Hamiltona. Kombinacijom njegove volje i odluke tima, Britanac je ostao predugo na stazi i sve šanse za pobjedu su nestale. Pri tom, odabir tvrdih guma takođe nije pomogao Hamiltonu da napravi rezultat koji je želio.

 

Valtteri Bottas je kompletirao top 5. Finac je pokušao da dođe do boda za najbrži krug, ali mu je najbrži krug oteo Kevin Magnussen koji je trku završio na posljednjem mjestu.

 

Naredna trka se vozi već za sedam dana u Rusiji na stazi u Sočiju.

16:15 | Sep 22, 2019

KOMENTARI (0)