VIJESTI / PREMIJERE

Vision EQS je najsjajnija zvijezda u Frankfurtu

mercedes

Mercedes-Benz Vision EQS

mercedes

Mercedes-Benz Vision EQS

mercedes

Mercedes-Benz Vision EQS

mercedes

Mercedes-Benz Vision EQS

mercedes

Mercedes-Benz Vision EQS

mercedes

Mercedes-Benz Vision EQS

Kada kažemo najsjajnija zvijezda, to zaista i mislimo

 

Šta je Mercedesova oznaka? Trokraka zvijezda. Šta vidite na slici? Automobil čija kompletna prednja maska svijetli, uključujući i čuvenu trokraku zvijezdu. Jesmo li išta slagali u naslovu? Nismo! Dosta smo raspravljali i pravdali se za naš naslov, pređimo na priču o Mercedesovom novom konceptu.

 

Nova „vizija“, zvaničnog naziva Vision EQS predstavlja koncept produkcijskog EQS modela na kojeg vjerovatno nećemo dugo čekati. Da bismo vam pojednostavili njegovu poziciju na tržištu električnih automobila, EQS je zapravo električna S-klasa. Sinonim za luksuz i otmjenost. I tu prestaju sve sličnosti. Mehanički, ali i vizuelno, to su potpuno dva različita automobila.

 

Dok se S-klasa uspješno podmlađuje iz generacije u generaciju i koristi najmodernije tehnologije, ona je izvana i dalje klasična, elegantna limuzina. Pravi aristokrata. Vision EQS je sušta suprotnost. Izvana vidimo futurizam. Gledajući EQC i EQV, slobodno možemo reći da Mercedesovi EQ modeli dobijaju prepoznatljivi izgled te su vizuelno dosta slični jedni drugima. Široka, osvijetljena prednja maska se sužava ka veoma uskim prednjim svjetlima. Sve plohe su maksimalno glatke bez suvišnih izbočina na karoseriji za maksimalnu aerodinamičku efikasnost.

 

Vision EQS je zamišljen tako da ga pokreće jedan par elektromotora, po jedan na prednjoj i po jedan na zadnjoj osovini. Baterije su integrisane u pod automobila, između osovina čime se štedi prostor. Ukupna snaga tih motora je 469 KS, a EQS ima dovoljno energije za 700 km dometa! Njegov kapacitet punjenja od 350 kW mu omogućuje da za samo 20 minuta napuni 80% baterije.

12:05 | Sep 10, 2019

KOMENTARI (0)