SPORT / FORMULA 1

VN Australije otkazana zbog korona virusa

Početak sezone se odlaže zbog velike opasnosti od širenja zloćudnog korona virusa

 

Velika nagrada Australije neće biti održana ove godine. To je odluka koju su donijeli u ranim jutarnjim satima rukovodioci Formule 1 u saradnji sa lokalnim vlastima u Australiji. Sve je djelovalo prilično „mirno“ do momenta kada je potvrđeno da je jedan član ekipe McLarena pozitivan na korona virus, što je izazvalo povlačenje britanske ekipe s trke.

 

Zatim je uslijedila lančana reakcija, a najglasniji protiv trke bili su Lewis Hamilton, Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen. Upravo su Vettel i Raikkonen, navodno, svojevoljno napustili Melburn i krenuli kući, čak i prije donošenja zvanične odluke. Sama odluka je ispravna i jedina korektna, ali i dalje ne možemo biti u potpunosti zadovoljni zbog činjenice da je trka otkazana tek nakon dolaska svih timova u Melburn. U međuvremenu, personal je kontaktirao međusobno i samim tim, svi su bili izloženi opasnosti od moguće zaraze.

 

U konačnici, ovu odluku su pozdravili svi vozači. Iako nerado, na svojim profilima na društvenim mrežama, oglasili su se Charles Leclerc, Daniel Ricciardo, Sergio Perez, Lewis Hamilton, Esteban Ocon, kao i brojni drugi vozači, stavljajući u prvi plan sigurnost i zdravlje svih okupljenih oko Formule 1. Za sada nije poznato kada će se voziti prva trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1, a nadamo se da će virus uskoro oslabiti do te mjere da održavanje ovogodišnjeg šampionata ne bude dovedeno u pitanje.

07:43 | Mar 13, 2020

KOMENTARI (0)