VIJESTI / AKTUELNOSTI

Volkswagen Golf eR1 - koncept koji najavljuje budućnost

volkswagen

Volkswagen Golf eR1

volkswagen

Volkswagen Golf eR1

Tehnologija koju ćemo vjerovatno gledati u budućim R modelima iz Volkswagena

 

Volkswagen Golf eR1 je automobil koji je će debitovati na GP Ice Race zimskoj trci u Austriji. Zajedno sa ostalim brendovima iz VAG koncerna, Volkswagen će učestvovati na ovoj trci sa ovim automobilom koji nam zapravo daje uvid u tehnologiju koja će biti korištena u budućim električnim R modelima.

 

Kao osnova za novi konceptni automobil, poslužio je trkaći Golf TCR, tačnije samo njegova šasija i dijelovi karoserije, dok je u mehaničkom smislu, to potpuno novi auto. Iako ne znamo mnogo detalja o Golfu eR1, poznato je da osim elektromotora, koristi i novu verziju električnog pogona na sva četiri točka koji bi u produkcijskoj formi mogao debitovati na performantnoj izvedbi modela ID 3. Taj model se očekuje 2024. godine.

 

Ovo nije prvi put da Volkswagen koristi šasiju Golfa TCR za razvoj električnih automobila. Isti slučaj smo imali i sa modelom ID R čiji je motor razvijan i testiran upravo na šasiji Golfa TCR. Kasnije je ID R pokorio Pikes Peak, Nurburgring i planinu Tianmen u Kini, a Volkswagen cilja na rekord i na stazi Sonoma u Kaliforniji, a paralelno s tim se razvija i ID R Evo.

13:58 | Feb 2, 2020

KOMENTARI (0)