VIJESTI / PREMIJERE

Volkswagen Golf R+ će biti hibrid sa oko 400 KS

Izgledaće znatno drugačije od standardnog Golfa R

 

Volkswagen se već godinama „lomi“ oko ideje o performantnijoj verziji Golfa R. Prije pet godina, predstavljen je Golf R400 Concept. I kako je u posljednje vrijeme bilo dosta informacija o tome da li će ili neće ovaj model biti dio ponude, čini se da je to sada riješeno pitanje i da ćemo kroz par godina dobiti Golf R+.

 

Dolazak najperformantnijeg Golfa u ponudi se ne bi trebao desiti prije 2023. godine. Iako smo svi očekivali da Golf R+ bude tek pojačana verzija standardnog Golfa R, ovaj model će biti znatno drugačiji od standardne izvedbe, te će ih biti vrlo lako razlikovati. Iz Volkswagena su imali ideju da njihov Golf R+ pokreće Audijev 2.5 TFSI petocilindarski motor, ali Audi to nije dozvolio te su u Volfsburgu morali smisliti novo rješenje koje bi u konačnici moglo biti bolje za kompaniju.

 

Naime, Golf R+ bi imao hibridnu pogonsku jedinicu sa oko 400 KS. Volkswagen bi u tom slučaju mogao pribjeći rješenju koje su predstavili 2017. godine na konceptu Golf GTI First Decade. Motor SUS bi slao snagu na prednje točkove, a elektromotor bi pokretao zadnje točkove. Time bi uštedili na masi automobila jer nema potrebe za diferencijalom i zadnjom pogonskom osovinom, a njih bi zamijenile baterije koje su prilično teške, ali bi upotrebom ovog koncepta, masa ostala približno ista.

 

Tako bi Golf R+ imao oko 400 KS, s tim da bi ostao dovoljno „daleko“ od modela RS3 jer u koncernu ne žele kanibalizaciju između njihovih sopstvenih modela. Ovo neće biti prvi elektrifikovani R model, obzirom na to da je Touareg R ponio titulu prvog hibridnog R modela.

12:43 | Apr 29, 2020

KOMENTARI (0)