VIJESTI / AKTUELNOSTI

Volkswagen ID.R najbrži električni auto na Nordschleifeu

Ipak, nije ni blizu Porscheu 919 EVO

 

Volkswagen je postavio novi rekord staze Nordschleife u klasi električnih automobila. Njihov ID.R, koji je vlasnik apsolutnog rekorda na Pikes Peaku, čuvenu stazu je prešao za 6 minuta, 5 sekundi i 336 hiljaditih. Ovu radosnu vijest Volkswagen je objavio danas na svom Twitter profilu, hvaleći se novim rekordom.

 

Prijašnji rekord za najbrži električni auto je držao Nio EP9 koji je stazu prešao za 6 minuta i 45 sekundi. Osim rekorda u klasi električnih automobila, ID.R je oborio i stari apsolutni rekord staze koji je postavio Stefan Bellof. Od ID.R-a je brži samo Porsche 919 EVO koji je bio neuhvatljiv u ovom slučaju.

 

Porscheov prerađeni LMP1 prototip je stazu prešao za rekordnih 5 minuta, 19 sekundi i 55 stotinki, a ključnu prednost, 919 EVO je imao na pravcima na kojima je postizao brzinu i do 369 km/h, dok je ID.R ograničen na 273 km/h. Ipak, ovo je veliki rezultat i pobjeda električnih automobila koji nastavljaju napredovati velikom brzinom i ko zna, možda naredni apsolutni rekord bude upravo u vlasništvu nekog električnog automobila.

 

Naredni izazov za ID.R se nalazi u Kini gdje će pokušati da postave rekord na izuzetno uskoj i zahtjevnoj stazi na planini Tianmen Shan. Pred ID.R-om se nalazi 99 krivina na cesti koja vodi do „vrata raja“.

17:18 | Jun 3, 2019

KOMENTARI (0)