VIJESTI / AKTUELNOSTI

Volkswagen neće napraviti Polo R

volkswagen

Volkswagen ID.3 R

volkswagen

Volkswagen Golf R

volkswagen

Volkswagen Polo R

Sve nade su izgubljene jer smatraju da bi potražnja bila premala

 

Volkswagen Polo R za sada nećemo vidjeti u ponudi. Iako su postojale nade da će Volkswagen odlučiti da napravi ovaj automobil, to se neće desiti jer su procijenili da bi potražnja za ovim automobilom premala, a ni cijenom ne bi bio previše konkurentan na tržištu.

 

Ove, prilično razočaravajuće vijesti je potvrdio Jost Capito, prvi čovjek Volkswagen Motorsporta koji je pojasnio da Polo R jednostavno ne bi „funkcionisao“. Iako postoji interes za ovaj model, nije dovoljan da bi se Volkswagen upustio u proizvodnju ovog automobila. Troškovi proizvodnje bi bili previsoki, a samim tim bi i cijena bila znatno iznad „pristojne“ za ovaj segment.

 

Stoga Volkswagen Motorsport sve svoje resurse usmjerava na razvoj novog Golfa R kojeg Capito najavljuje kao ultimativnu vozačku mašinu. Novi Golf R je „zamalo“ dobio 2.5 TFSI petocilindarski motor, ali je Audi izblokirao tu mogućnost te je taj motor zadržao ekskluzivnim za svoje modele. Ipak, novi Golf R bi po svemu sudeći trebao biti brutalan automobil.

 

Volkswagen Polo R ćemo ostaviti da čeka neka bolja vremena za njega, kada će potražnja za takvim automobilom biti dovoljno velika da bi stekao status produkcijskog modela. Do tada, ostaje nam da maštamo kakav bi to automobil bio. Volkswagen će nastaviti razvoj novog Golfa R, kao i električnog R modela koji bi bio cestovni ekvivalent veoma uspješnom ID.R trkaču.

08:44 | Mar 21, 2020

KOMENTARI (0)