VIJESTI / PREMIJERE

Volkswagen prikazao konceptni ID Buggy

vw_buggy

VW ID Buggy

vw_buggy

VW ID Buggy

vw_buggy

VW ID Buggy

Inspirisan bagijima iz 60-ih godina prošlog vijeka

 

Volkswagen je predstavio svoj koncept koji će debitovati na Sajmu automobila u Ženevi koji zvanično počinje za dva dana. ID Buggy koncept je inspirisan klasičnim kalifornijskim bagijima 60-ih godina prošlog vijeka. Ovaj koncept prikazuje modularnost i prilagodljivost Volkswagenove MEB platforme specijalno razvijene za električne automobile.

 

Istovemeno, ID Buggy je retro i futuristički. MEB platforma ima integrisane litijumske baterije u pod automobila. Kapacitet baterija iznosi 62 kWh, a električni motor od 201 KS smješten nazad ima domet od 250 km po WLTP standardima. Minimalistički dizajn je primjenjen u stvaranju ovog koncepta. Ovaj dvosjedn nema vrata, već povišene pragove što doprinosi jedinstvenom doživljaju vožnje po pijesku.

 

Kao i originalni bagiji, i moderni ID Buggy je izuzetno svestran. Osim njegove svestranosti i offroaderskih sposobnosti, ID Buggy je veoma modularan te se vrlo lako može pretvoriti iz dvosjeda u četverosjed, a takođe, moguće je dodati i još jedan električni motor na prednju osovinu što ovaj bagi čini terenskim vozilom sa 4x4 pogonom.

 

Minimalizam je bio vodilja i u dizajnu enterijera te su sve površine veoma jednostavne i kompaktne. Za izradu enterijera, korišteni su vodootporni materijali koji su zapravo prijeko potrebni ako pogledamo kakav tip vozila je u pitanju. U skladu sa osnovnom bojom eksterijera, određeni detalji u unutrašnjosti su obojeni u Fern zelenu boju, dok je veći dio enterijera obojen u Grey Tech plavu. ID Buggy će imati i displej sa virtuelnim asistentom koji se aktivira na riječi „Hey you“ (Hej ti). Šestougaoni volan je presvučen vodootpornom Nappa kožom.

 

ID Buggy je uistinu zeleni automobil. Ne samo zbog svoje drečave boje, već i zbog karakteristika. Emisija štetnih gasova je jednaka nuli, jer je ID Buggy električno vozilo. Električni motor ima maksimalnu snagu od 201 KS i obrtni moment od 309 Nm. Na asfaltnoj podlozi, do stotke stiže za 7,2 sekunde, dok je njegova maksimalna brzina elektronski ograničena na 160 km/h.

23:32 | Mar 4, 2019

KOMENTARI (0)