VIJESTI / AKTUELNOSTI

Volkswagen sprema odgovor na A45 AMG?

Čini se da ne mogu da odole izazovu

 

Volkswagenov R odjel uveliko sprema Golf osme generacije za izazove koje pred njega stavlja jaka konkurencija u vidu Mercedesa-AMG A35 i Audija S3. Međutim, mega-hatch koji se ističe i koji zasigurno otvara novo poglavlje i stvara klasu za sebe je Mercedes-AMG A45. Sa 421 KS i pogonom na sva četiri točka, konkurencija nema šta tražiti.

 

Međutim, Volkswagen je odlučan da izazove Mercedes. Iako se nije tako činilo, barem prema izjavama Josta Capita, prvog čovjeka Volkswagen R odjela, u Volkswagenu se sprema njihov najjači hatchback u historiji. Pored standardnog Golfa R, u ponudi bi se mogao naći i Golf R+.

 

U prevodu, konceptni R400 bi mogao postati stvarnost. Od 0 do 100 bi ubrzavao za samo 3,9 sekunde i postizao bi maksimalnu brzinu od 280 km/h. Pod haubom bi se nalazio visokoperformantni motor VW Grupacije, kodne oznake EA888. Sa brojnim nadogradnjama i drugačijim postavkama, očekuje se da Volkswagen izvuče od 380 do 400 KS. Ovaj motor se dokazao i na stazama širom svijeta, obzirom na to da upravo ovaj motor pokreće izuzetno uspješne TCR modele Audi RS3 LMS, VW Golf GTI TCR i Cupra Leon TCR.

 

Za prenos snage bi se koristio sedmostepeni DSG mjenjač i šesta generacija Volkswagenovog 4Motion integralnog pogona. Vozač će moći da bira omjer snage na prednjoj i zadnjoj osovini. Novi 4Motion sistem će dobiti i EDS i XDS+ elektronske diferencijale i ESP kontrolu stabilnosti koja će imati nešto slično kao drift mod koji će imati novi A45 AMG.

09:48 | Apr 5, 2019

KOMENTARI (0)