VIJESTI / AKTUELNOSTI

Volkswagen stavio na čekanje povratak u BiH

Ne nazire se dan kada će konačna odluka biti donesena

 

Volkswagen je prije nekoliko mjeseci objavio dolazak u Tursku i otvaranje nove fabrike na teritoriji te države. Svi su s velikom euforijom dočekali tu odluku, pa čak i sam predsjednik Recep Tayip Erdogan, koji je kupio kompletnu flotu Passata za svoju AKP političku partiju. Uzbuđenje i euforija su splasnuli nedugo zatim kada je Volkswagen povukao svoju odluku.

 

Tada su na red došle glasine zbog čega je to Volkswagen uradio i da li je u pitanju novo mjesto u koje bi Volkswagen radije investirao. U moru glasina, javila se i ona koja je imala sasvim logično uporište, a ispostavlja se da je bila i sasvim osnovana. Naravno, svi su vidjeli priliku da se Volkswagen vrati u Sarajevo i čuveni TAS. Pisalo se o posjetama čelnika Volkswagena i raznim pregovorima u Sarajevu, a sasvim očekivano, probudila se mašta i kod nas te smo kontaktirali Volkswagenovu centralu u Njemačkoj.

 

Odgovor smo dobili od Jörna Roggenbucka, Volkswagenovog čovjeka za odnos sa medijima. Čini se da Volkswagenu prija interesovanje bh. javnosti. Prije svega, Roggenbuck je naglasio kako plan o izgradnji fabrike u Turskoj nije definitivno povučen, već je stavljen na čekanje. Takođe, još uvijek postoji mogućnost da će se Volkswagen u budućnosti vratiti u Sarajevo.

 

Jedan od argumenata za povratak Volkswagena u Sarajevo je i postojanje starog pogona u Vogošći što bi u velikoj mjeri smanjilo troškove, ali problem predstavlja infrastruktura koja bi morala biti bolja ukoliko želimo biti realan kandidat za dobijanje novog proizvodnog pogona.

17:27 | Jan 8, 2020

KOMENTARI (0)