VIJESTI / AKTUELNOSTI

Volkswagen ukida neke minivan modele?

Manje MPV modela, više SUV-ova

 

Za razliku od nekih drugih autokompanija koje su se potpuno fokusirale na SUV vozila, Volkswagen je ipak zadržao u svojoj ponudi i nekoliko minivan modela. Međutim, prema najnovijim vijestima koje stižu iz njemačkog giganta, to bi uskoro moglo da se promijeni.

 

"Moramo da sagledamo da li i dalje trebamo imati tri MPV automobila u svom asortimanu - Golf Sportsvan, Touran i Sharan", rekao je šef finansija brenda Volkswagen, Arno Antlitz u intervjuu za Autonews Europe.

 

Najprodavaniji od ova tri modela trenutno je kompaktni minivan Touran. Međutim, njegova prodaja u Evropi smanjena je za 14%, na 69.814 vozila, za 11 mjeseci 2019. godine, pokazuju podaci JATO Dinamics.

 

Sa druge strane, tražnja za modelom Golf Sportsvan manja je za 26% (u istom periodu prodato je 40.215 primjeraka), dok je Sharan zabeležio skroman rast prodaje od 1,7% (20,854 automobila). Ako ove brojeve uporedimo sa prodajom crossover i SUV vozila iz slične klase, uočava se velika disproporcija.

 

Naime, u prethodnih 11 mjeseci u Evropi je prodato čak 245.056 primjeraka Volkswagena Tiguan, uz rast od 2,2 %, dok je interesovanje za modelom T-Roc pokazalo 193.963 kupca, uz rast prodaje od 46% na godišnjem nivou. Još uvijek nije poznato koji će od pomenutih minivan modela biti ukinut, ali malo je vjerovatno da će sva tri opstati na tržištu.

 

Izvor: B92.net

 

21:44 | Dec 21, 2019

KOMENTARI (0)