VIJESTI / AKTUELNOSTI

Volkswagen uvodi oznaku GTX

Nastavak tradicije sa GTI, GTD i GTE oznakama

 

Volkswagen je s modelom ID.3 započeo novu eru kompanije. Sa predstavljanjem prvog električnog automobila za masovnu produkciju u historiji kompanije, predstavljen je i novi logo, a za ID porodicu električnih automobila stiže još novosti. U planu su i performantne izvedbe električnih automobila, a sada je poznato i koju će oznaku nositi.

 

Prvi performantni Volkswagen je bio Golf GTI iz daleke 1976. godine. Tada je započeta tradicija GT- oznaka u Volkswagenovoj ponudi. Zatim je 1982. predstavljen Golf GTD, performantni dizalaš sa performansama koje su za to vrijeme bile impresivne, uz minimalnu potrošnju goriva. U konačnici, sa Golfom sedme generacije, debitovala je i GTE oznaka koju nosi hibridna izvedba Golfa.

 

Performantni električni modeli Volkswagenove ID porodice nosit će oznaku GTX. Iako za sada nije zvanično potvrđen dolazak ni jednog GTX modela, u Volkswagenovom razvojnom odjelu uveliko rade na GTX verziji modela ID.5. Predstavljanje tog modela se očekuje početkom 2021. godine. GTX modeli će se jasno razlikovati od standardnih izvedbi, kako izvana, tako i iznutra.

 

U oznaci GTX, slovo X označava pogon na sva četiri točka, sugerirajući da će perfromantni ID modeli koristiti sistem s dva elektromotora – jedan na prednjoj i jedan na zadnjoj osovini. Osim GTX modela, u Volkswagenu razmatraju uvođenje i najekstremnijih izvedbi za koje bi bio zadužen R Performance odjel.

09:39 | Dec 13, 2019

KOMENTARI (0)