VIJESTI / AKTUELNOSTI

Volkswagen želi novi rekord za ID R

Aktuelni rekorderi Pikes Peaka traže nove izazove

 

Prije nepunih godinu dana, Volkswagen je upisao svoje ime u historiju legendarne brdske trke, Pikes Peak. Njihov ID R je prvi automobil koji je stazu dugu 20 km koja ima čak 156 krivina, prešao za manje od 8 minuta.

 

Ovog septembra, Volkswagen ID R kreće u pohod na novi rekord. Ni ovaj, kao ni prošli ne predstavlja ništa manji izazov. Cilj je pokoriti Tianmen Shan cestu do Nebeskih vrata. Radi se o planinskom prevoju koji gotovo niko ne koristi osim autobusa koji prevoze turiste do vrha planine Tianmen. Zašto mnogi izbjegavaju vožnju tom cestom? Razlog je vrlo jednostavan. Ova rijeka asfalta ima 99 krivina i duga je 11 km.

 

Neko „pametan“ bi rekao da to nije ni približno velik izazov kao Pikes Peak. Dok na Pikes Peaku imate prilično široku cestu pa imate pravo biti mrvicu neprecizni, na ovoj cesti i najmanja nepreciznost znači kraj trke za vas. Cesta je jako uska i svrstana je na listu najopasnijih puteva na svijetu. Sigurno se pitate ko je dovoljno lu... hoćemo reći, hrabar da sa električnom zvijeri od 670 KS pokuša krotiti tu stazu?

 

Pa, neko ko je aktuelni rekorder Pikes Peaka. Romain Dumas, 41-godišnji francuski vozač u svojoj karijeri nastupao je na različitim tipovima autotrka. Na početku karijere učestvovao je u evropskom šampionatu Formule 3000. Svoju najveću slavu, stekao je u FIA WEC šampionatu kada je sa Audijem 2010., a zatim i sa Porscheom osvojio 2016. godine osvojio 24 sata Le Mansa. Te 2016. je osvojio i šampionsku titulu sa Porscheom. Godinu dana kasnije osvojio je titulu u FIA R-GT reli kupu za volanom Porschea 997 GT3 RS. Upisao je i tri nastupa na reliju dakar za volanom Peugeota.

 

Upitan da prokomentariše stazu na kojoj će za manje od pola godine pokušati postaviti rekord, izjavio je da nije previše upoznat s njom. Poznavanje staze se svodi na svega nekoliko fotografija i video snimaka koje je pogledao.

„Staza je izuzetno izazovna i zahtjevna. Ekstremno je uska na pojedinim mjestima. Neće biti ni malo lako.“ zaključio je Dumas.

08:22 | Mar 30, 2019

KOMENTARI (0)