VIJESTI / AKTUELNOSTI

Volkswagenovi R modeli na Nordschleifeu

volkswagen

Volkswagen Tiguan R

volkswagen

Volkswagen Tiguan R

volkswagen

Volkswagen Arteon R

volkswagen

Volkswagen Arteon R

volkswagen

Volkswagen Golf R

volkswagen

Volkswagen Golf R

Pripreme za širenje R porodice se privode kraju

 

Volkswagen će ove godine značajno proširiti ponudu svojih R modela. Visokoperformantne mašine već dugo vremena nisu bile dio ponude kompanije iz Volfsburga, a slovo „R“ je bilo rezervisano samo za Golf. To se promijenilo sa dolaskom T-Roca i Touarega u R verziji, a pored njih, još dva nova modela će ući u krug „odabranih“. Iako pandemija korona virusa i dalje traje, Volkswagen neustrašivo testira svoje cestovne monstrume na Nordschleifeu.

 

Golf svih Golfova viđen je na „Zelenom paklu“ gotovo bez trunke kamuflaže na sebi. Volkswagenov inicijalni plan je bio da ovaj automobil bude predstavljen na Goodwood festivalu u julu, međutim, korona je poremetila sve planove, tako da ćemo novi Golf R vidjeti tek krajem godine. U standardnoj verziji, Golf R će razvijati 330 KS, a pokretaće ga 2.0 TSI motor. Volkswagenova želja je bio Audijev petocilindarski 2.5 TFSI motor, ali Audi nije dozvolio ugradnju tog motora u Golf R. Internetom kruže glasine o Golfu R Plus koji bi razvijao čak 400 KS, ali takve informacije još uvijek nisu potvrđene.

 

Novi član R porodice je Arteon. Šarmantna fastback limuzina, viđena je na Nordschleifeu kako „sakuplja“ vrijedne kilometre i sprema se za dolazak u salone. Inicijalni izvještaji su govorili o Arteonu R sa čuvenim VR6 motorom, međutim, po svemu sudeći to se neće desiti, već će pod haubom ovog automobila biti ista pogonska jedinica kao i u novom Golfu R, a to znači da će i Arteon R imati 330 KS koje će na sva četiri točka slati sedmostepeni automatski mjenjač.

 

Na kraju, dolazimo do Tiguana. Volkswagenov drugi najveći SUV u ponudi će konačno biti dostupan i kao rasni sportaš. Stilizovan kao i ostali R modeli u ponudi, Tiguanu itekako dobro stoje „R“ detalji na karoseriji. Za pokretanje i ovog automobila, biće zadužen 2.0 TSI koji razvija 296 KS, ali je u razmatranju uvođenje opcije od 330 KS kao u slučaju Golfa i Arteona. Obzirom na to da se radi o SUV vozilu, pred Volkswagenom je bio veći izazov jer je bilo potrebno „obuzdati“ povišeni automobil u krivinama i učiniti ga sigurnim i dovoljno brzim kroz zavoje.

 

Sva tri pomenuta modela bi trebala debitovati u toku ove godine, a vrlo je moguće da sva tri budu predstavljena na istom događaju koji će Volkswagen organizovati, ekskluzivno za premijerno predstavljanje novih R modela.

08:42 | Apr 16, 2020

KOMENTARI (0)