VIJESTI / PREMIJERE

Volvo XC40 dostupan i kao električni automobil

volvo

Volvo XC40 Recharge

volvo

Volvo XC40 Recharge

volvo

Volvo XC40 Recharge

volvo

Volvo XC40 Recharge

volvo

Volvo XC40 Recharge

Domet od 400 km

 

Volvo je predstavio novu verziju modela XC40. U ponudi će, pored standardnog XC40 s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, biti i XC40 Recharge, električna verzija njihovog najmanjeg SUV-a. Ovo je ujedno i prvi električni automobil iz Volva koji će ući u masovnu proizvodnju.

 

XC40 Recharge ima domet od 400 km po WLTP standardu, što je sasvim pristojno i u okviru nekog prosjeka koji mnogi proizvođači postižu. Automobil pokreću dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini. Tako da XC40 Recharge raspolaže sa pogonom na sva četiri točka i 408 KS uz 660 Nm obrtnog momenta. Pri upotrebi opcije brzog punjenja, kapacitet baterija raste na 80% za 40 minuta.

 

Model izgleda veoma slično kao i njegov „srodnik“ na konvencionalni pogon, ali se ipak razlikuje u nekoliko detalja. Prednja maska je sada zatvorena te se samo na dnu nalazi manji otvor. Od ostalih promjena, praktično je nemoguće razlikovati standardni i električni dok ne vidite prednji kraj i masku. Obzirom na to da je električni pogon oslobodio dosta prostora ispod haube, pored standardnog prtljažnika, dobijate i nešto dodatnog prostora pod haubom.

 

Sa oznakom Recharge, Volvo će brendirati svoje električne i hibridne modele. Kompanija namjerava da predstavi novi električni automobil svake godine u narednih pet godina. Cilj je da električni automobili čine 50% ukupne prodaje do 2025., dok bi ostatak bili hibridni modeli.

09:49 | Oct 17, 2019

KOMENTARI (0)