VIJESTI / AKTUELNOSTI

Volvo XC60 i V60 dobili hibridne izvedbe

Pod haubom Polestarov hibridni pogon od 415 KS

 

Polestar je od svog osnivanja bio Volvov odjel za performantne izvedbe njihovih modela. Prije dvije godine, Volvo je objavio kako će Polestar postati zaseban brend za izradu visokoperformantnih električnih automobila. U međuvremenu, Polestar je prikazao kako će izgledati njihov prvi model, Polestar 1, a nedavno je i predstavljen prvi produkcijski model, Polestar 2.

 

Volvo i Polestar, iako su sada zasebni brendovi, i dalje su pod „istim krovom“. Tako da Volvo i dalje za svoje hibridne verzije koristi Polestarov hibridni pogon. Do sada je u ponudi bio samo S60 Polestar, a sada se u ponudi nalaze i V60 i XC60. Pokretat će ih isti T8 biturbo motor sa hibridnim pogonom koji razvija 415 KS i 669 Nm obrtnog momenta. To je povećanje od 15 KS i 33 Nm u odnosu na standardni T8. Uzimajući u obzir da sa standardnim T8 motorom XC60 i V60 do 100 km/h ubrzavaju za manje od pet sekundi, sa dodatkom „Polestarovog“ začina, rezultati bi trebali biti još bolji.

 

Osim boljih performansi, ovi modeli će dobiti i nešto atraktivniji izgled. Tako će u seriji imati desetokrake felge, crne kromirane završetke izduvnog sistema, visokosjajnu crnu masku, proširenja na blatobranima, ali i neizostavne Polestar oznake, i naprijed i nazad. Enterijer je takođe dobio određene detalje svojstvene samo za hibridnu izvedbu. To podrazumijeva sigurnosne pojaseve u zlatnoj boji, dok ambijentom dominiraju tamne nijanse sive.

 

Prodaja ovih modela počinje na ljeto ove godine, ali ne znamo još koliko će koštati. Za razliku od hibridnog S60 koji je bio izrađen u samo 20 primjeraka, XC60 i V60 biće izrađeni u daleko više primjeraka, a prodavaće se na uobičajeni način preko ovlaštenih distributera Volvo vozila.

09:07 | Apr 4, 2019

KOMENTARI (0)