SPORT / BH AUTOSPORT

Vujasin pokorio užarene Lopare!

Prva pobjeda u generalnom plasmanu za Vujasina

 

Završena je Nagrada Opštine Lopare 2019. Trka koja je prvobitno trebala biti održana u organizaciji drugog kluba, otkazana je, te smo na kraju dobili trku na istoj stazi, ali u organizaciji „AMKK Optima Motorsport“ Bijeljina. Momcima iz kluba je ovo bio prvijenac u brdskom šampionatu, a ispit su položili „iz prve“.

 

Na trci su plasman ostvarila 24 takmičara, od toga 23 iz BiH i jedan iz susjedne Srbije. „Kobna“ je bila subota kada su brojni takmičari doživjeli pehove sa automobilima koji nisu bili spremni za nedjeljne izazove. Dane Milenović je odustao zbog kvara na motoru. Klupske kolege, Fahrudin Dolić i Salih Ljubijankić su odustali iz istog razloga – obojici je pukao mjenjač, a Boris Novak je u subotu imao lakše izlijetanje koje je oštetilo određene dijelove automobila koje nisu mogli naći preko noći i ugraditi do trke.

 

U grupi Historik, pobjedu je odnio nepokolebljivi Armin Mujkanović. Iako je u subotu izgledalo sve gotovo za Tuzlaka, preko noći je uz pomoć prijatelja uspio otkloniti kvar i startovati u nedjelju. Ne samo da je startovao, već je i ostvario daleko najbrže vrijeme. U drugoj vožnji, problemi su se vratili, ali je i dalje ostao na prvoj poziciji. Drugo mjesto je pripalo Milenu Simiću koji je svog „Fiću“ doveo do krajnjih granica i izvukao maksimum iz automobila. Na trećoj poziciji, trku je nakon brojnih problema s automobilom, završio Haris Memišević. Njegov Peugeot 205 mu je nastavio zadavati probleme, te se Memišević morao zadovoljiti „bronzom“.

 

Klasa N2 je pripala Drašku Cunjku. On je ponovio izvrsna vremena sa treninga i zasluženo slavio pobjedu u klasi. Osim pobjede u klasi, Cunjak je došao i do izvrsnog drugog mjesta u grupi N. Drugoplasirani je bio čuveni Milan Stojnić, koji je osim pehara za drugo mjesto u klasi osvojio i plaketu za najstarijeg takmičara. Na trećoj poziciji, nakon brojnih problema, naročito u drugoj vožnji, završio je Amel Semanić iz Cazina čija Honda nije bila u najboljoj formi danas.

 

Činilo se da Harun Hadžić nije u najboljoj formi u Loparama, kao ni njegov automobil. Rezultati na treninzima su sugerisali to, međutim, Hadžić je pokazao da je u izvrsnoj formi te da su problemi s automobilom prošlost. Uvjerljiva pobjeda i u klasi, ali i u grupi N. Njegov glavni konkurent za titulu, Fahrudin Dolić, definitivno nije imao sreće u Loparama. Nakon pucanja mjenjača u subotu, mehaničari su spremili automobil za nedjelju, a onda je ponovo otkazao mjenjač i to je bio kraj vikenda za Dolića. To su iskoristili Krešimir Bodnaruk i Mladen Rebrinović koji su se popeli na podijum u klasi.

 

U šampionatu BiH, prvo mjesto u klasi E1-14 odnio je Vladimir Đukić u Hondi Civic. Banjalučanin je nakon jučerašnjeg izlijetanja „zakrpio“ svoj automobil i izašao na stazu. Drugo mjesto je pripalo Mustafi Mujkanoviću u Zastavi Yugo koji se nakon dužeg vremenskog perioda vratio na stazu. Ipak, najbrži takmičar u klasi E1-14 bio je gost iz Srbije, Marko Vukašinović koji je ostvario visoko četvrto mjesto u generalnom plasmanu.

 

U klasi E1-15 bila je najjača konkurencija. Čak 9 takmičara nadmetalo se u ovoj klasi, a poredak prva tri u klasi, identičan je kao i poredak grupe E1, ali i generalnog plasmana. Pobjedu je odnio Dejan Vujasin koji se sada već sigurno u potpunosti adaptirao na novi auto. Vujasin je bio blizu obaranja rekorda, ali mu je nedostajalo nekoliko desetih. Drugo mjesto je pripalo Jasminu Hrniću kojem je ovo prvi poraz ove godine, a top 3 je kompletirao Goran Dojčinović. Osim njih, u klasi su nastupili Mladen Tojić, Bego Šakanović, Asmir Halilagić, Nenad Stokić koji je stigao sa slaloma u svom upečatljivom Citroenu C2, legendarni Dragan Mićanović i Denis Kličić.

 

Odustajanjem Saliha Ljubijankića, bilo je sigurno da ćemo dobiti novog pobjednika u klasi E1-16. To je bio Željko Kukić u Opel Astri OPC, dok je iza sebe ostavio Mladena Šoljića u Renault Cliu Cup.

 

Najjača klasa je pripala je njenom jedinom takmičaru u Loparama. Miroslav Josipović je na radost mnogih izvezao obje vožnje sa svojom atraktivnom Ladom Vestom TC1 specifikacije i ostvario peto vrijeme u generalnom plasmanu šampionata BiH.

 

Sljedeća trka se vozi već narednog vikenda u Vlasenici.

00:14 | Jul 8, 2019

KOMENTARI (0)