VIJESTI / AKTUELNOSTI

VW Golf GTI i Golf R stižu naredne godine

Sve izvedbe osme generacije Golfa debituju tokom 2020.

 

U slučaju da niste u toku s informacijama iz automobilizma, novi Golf je debitovao krajem oktobra. Svakim danom smo sve bliži i bh. premijeri ovog automobila, ali i predstavljanju novih GTI, GTD, GTE i R izvedbi ovog kultnog njemačkog kompakta.

 

Ponuda Golfa će biti obogaćena sa svim pomenutim izvedbama u rasponu od sedam mjeseci. Prvo ćemo u martu dobiti najčuveniju izvedbu od svih. Novi Golf GTI stiže sa više 241 KS, ali i već karakterističnim prednjim pogonom. Na radost brojnih entuzijasta i ljubitelja manuelnog mjenjača, GTI će biti dostupan i sa tradicionalnom transmisijom, kao i sa naprednim sedmostepenim automatikom. Za one koji žele sportski automobil, ali koji ne troši puno, paralelno sa Golfom GTI stiže i Golf GTD. Novi GTD će raspolagati sa oko 200 KS iz 2.0 TDI motora, a snagu će na prednje točkove prenositi manuelni ili automatski mjenjač.

 

Za vrhunac ljeta, u julu, zakazana je premijera Golfa sa blagim hibridnim pogonom i punjivog hibridnog Golfa GTE. Blagi hibridni sistem u Golfu raspolaže sa 48V napajanjem za 1.0 turbo benzinski motor čija snaga iznosi 109 KS. S druge strane, Golf GTE će koristiti 1.4 TSI motor koji dolazi sa dva nivoa snage: 201 i 242 KS. U oba slučaja, koristiće se baterije od 13 kWh.

 

U septembru stiže i najekstremniji Golf u ponudi. Radi se o Golfu R koji će u standardnoj varijanti razvijati 326 KS, dok će u jačoj, R Plus varijanti raspolagati sa čak 395 KS. Bez obzira na varijantu, Golf R će imati pogon na sva četiri točka. Blaži od Golfa R, ali ipak i dalje dovoljno žestok, Golf TCR stiže takođe u septembru sa 286 KS i prednjim pogonom.

 

Posljednji u redu je Golf Variant, karavanska izvedba. U principu, očekuje se da vizuelno bude identičan kao i kompaktni model, ali sa produženim zadnjim krajem kako bi se povećao kapacitet prtljažnika. Alltrack verzija sa većim klirensom i pogonom na sva četiri točka će stići nešto kasnije.

22:33 | Dec 27, 2019

KOMENTARI (0)